ΤΟΠΙΚΑ

300 σπήλαια στη Μαγνησία – 15 αποδίδονται στον Κένταυρο Χείρωνα

300-σπήλαια-στη-μαγνησία-15-αποδίδονται-σ-556254

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο σπηλαιολογικός πλούτος της Μαγνησίας, με τα 300 περίπου καταγεγραμμένα σπήλαια να προσελκύουν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τα σπήλαια έχουν χαρτογραφηθεί και μελετηθεί περίπου 200, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν ηλικία από 200 έως 100 εκατομμύρια χρόνια, με βάση τα πετρώματα που τα «φιλοξενούν».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η Εταιρεία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας (Ε.Σ.Ε.Θ.) ο «Χείρων», διοργανώνει εκδρομές και εξορμήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, με επίκεντρο τα σπήλαια της Μαγνησίας, 15 από τα οποία, που ονομάζονται σπήλαια του Κενταύρου Χείρωνα, να εκτείνονται από την περιοχή του νοτίου Πηλίου και της Μηλίνας μέχρι την Τσαγκαράδα και το Μούρεσι.

Το βαθύτερο βαραθρώδες σπήλαιο στη Μαγνησία βρίσκεται στην περιοχή του Κεραμιδίου, έχει κατακόρυφο βάθος που φτάνει τα 250 μέτρα και είναι ένα από τα βαθύτερα στην Ελλάδα.

Οι δράσεις που αναπτύσσει ο «Χείρων» προσελκύουν το ενδιαφέρον ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το μέλος του συλλόγου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου Μάρκος Βαξεβανόπουλος, έχει αναπτυχθεί συνεργασία και με άλλους συναφείς συλλόγους από την Ελλάδα. Παράλληλα διοργανώνονται αποστολές σε συνεργασία και με ξένους σπηλαιολογικούς συλλόγους, και επιστήμονες.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα σπήλαια της Μαγνησίας για οργανωμένες επισκέψεις με τη συνδρομή εξειδικευμένου ξεναγού και να συνδεθούν με τις εναλλακτικές δραστηριότητες και τις περιπατητικές διαδρομές που πραγματοποιούνται στο Πήλιο. Πρόκειται για περιοχές σημαντικές σε μια περιοχή όπως η Μαγνησία, η οποία διαθέτει σπήλαια που συνδέονται με θρύλους και μύθους όπως είναι τα σπήλαια του Κενταύρου Χείρωνα, καθώς και άλλα, τα οποία συνδέονται και με την πρόσφατη παράδοσή μας, και τη δράση των ανταρτών.

Στο μεταξύ, η Εταιρεία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας (Ε.Σ.Ε.Θ.) ο «Χείρων», ξεκινά και φέτος την Τετάρτη 8 Μαρτίου, τη διοργάνωση του ετήσιου ανοιχτού σπηλαιολογικού σεμιναρίου. Η Ε.Σ.Ε.Θ. «Χείρων» διοργανώνει κάθε χρόνο σεμινάρια Σπηλαιολογίας με σκοπό την Εκπαίδευση νέων σπηλαιολόγων, που θα προσφέρουν αργότερα με τις γνώσεις και την εκπαίδευσή τους, τόσο στην εξερεύνηση όσο και στην επιστημονική μελέτη και καταγραφή, των σπηλαίων.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος θα πρέπει να δηλώσουν εγκαίρως το ενδιαφέρον τους λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, στα τηλέφωνα: 6985867118 και 6947196558.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου