ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ευγένιος Τριβιζάς στο Βόλο

ο-ευγένιος-τριβιζάς-στο-βόλο-559466

Πλήθος παιδιών αλλά και αρκετοί μεγάλοι παρακολούθησαν μαγεμένοι τη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Public, με πρωταγωνιστή τον Ευγένιο Τριβιζά και τις ιστορίες του.

Ο εθνικός μας παραμυθάς, αφηγήθηκε με τρόπο άμεσο και εύληπτο ιστορίες που διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, υπογραμμίζοντας επί της ουσίας τη σημασία των μύθων και των παραμυθιών στην επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών.

Ο δημιουργός της θρυλικής «Φρουτοπίας», ο πολυβραβευμένος συγγραφέας ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους, ξεδίπλωσε με χαμόγελο την αφηγηματική του δεινότητα στο πυκνό ακροατήριο, μεταφέροντας δημιουργικές σκέψεις σε μικρούς και μεγάλους.

Ο κ. Τριβιζάς προέτρεψε επί της ουσίας τους μεγάλους να ανακαλύψουν το παιδί που κρύβεται μέσα τους, αφιερώνοντας, παράλληλα, δημιουργικό χρόνο στα παιδιά τους.

Ο διακεκριμένος εγκληματολόγος και συγγραφέας, ο οποίος ήταν ομιλητής σε συνέδριο Νευρολογίας που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Βόλο, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το έργο του, αλλά και τη σημασία των παιδικών παραμυθιών και της παιδικής λογοτεχνίας, γενικότερα, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος «οι πιο ευάλωτοι από τους ευάλωτους σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις είναι τα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει πάντα να αισθάνονται ότι υπάρχει κάποια ελπίδα. Τα παιδιά δεν χρειάζονται ούτε ακριβά δώρα. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο ποιοτικό με τους δικούς τους» ενώ προσέθεσε ότι «το παιδί με τη φαντασία του μπορεί να κάνει μια καρέκλα πειρατικό καράβι, ένα χάρακα σπαθί, μπορεί μόνο του διασκεδάζει, να παίζει, να ευχαριστείται, αρκεί να έχει κοντά του την αγάπη των δικών του».

Η φράση «πρέπει όλοι να ανακαλύψουμε το χαμένο παιδί μέσα μας» αποτυπώνει, ταυτόχρονα την οπτική του για το ασφυκτικό περιβάλλον που βιώνουν πολλοί ενήλικες, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στον κυκεώνα των οικονομικών προβλημάτων. «Όλοι μέσα μας κρύβουμε κάποιο παιδί, αλλά πρέπει να βρούμε πάλι την χαμένη μας φαντασία και αισιοδοξία. Δεν έχει σημασία ποιο είναι το πρόβλημα, αλλά η αίσθηση που μας δίνουν τα παραμύθια ότι μπορούμε να νικήσουμε τους δράκους και τους γίγαντες οι οποίοι μας απειλούν» όπως υπογράμμισε ο κ. Τριβιζάς. Παράλληλα, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας τόνισε ότι «γι αυτό το λόγο στα παραμύθια μου οι ήρωες πάντα επιδιώκουν και κάποτε επιτυγχάνουν κάποτε όχι, αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως αδύνατο. Δηλαδή ένας χιονάνθρωπος να μη λιώσει, ένα σκιάχτρο να πετάξει, ένα άλογο της σκακιέρας να καλπάσει σε ένα λιβάδι με τετράφυλλα τριφύλλια. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα υπέρβασης των περιορισμών της ύπαρξής μας».

Ο Ευγένιος Τριβιζάς μοιράστηκε με το κοινό την αμεσότητα της επικοινωνίας, μίλησε στα παιδιά με τρόπο εύληπτο, ευχάριστο, κατανοητό και κατάφερε για μια ακόμη φορά να αναδείξει τις αρετές της προφορικής αφήγησης, η οποία μαζί με το γραπτό λόγο, αποτελούν αστείρευτη πηγή αισιοδοξίας στην πεζή καθημερινότητά μας.

ΓΛYKEΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου