ΤΟΠΙΚΑ

Υποστελεχωμένο το τοπικό τμήμα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

υποστελεχωμένο-το-τοπικό-τμήμα-βυζαν-612116

Βασικό ζητούμενο για τους αρχαιολόγους η αυτονομία του Υπουργείου Πολιτισμού

Η αναγκαιότητα ενίσχυσης του τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, το οποίο στελεχώνεται από δύο μόνο αρχαιολόγους, τίθεται στο επίκεντρο των αιτημάτων που διατυπώνονται. Στο πλαίσιο της γενικότερης υποστελέχωσης που παρατηρείται σε Εφορείες Αρχαιοτήτων ανά την Ελλάδα, μετά την ενοποίησή τους, τίθεται στο προσκήνιο η αναγκαιότητα ενίσχυσης του συγκεκριμένου τμήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Κοινό αίτημα αποτελεί, εξάλλου, για τους αρχαιολόγους ανά την Ελλάδα, η αυτονομία του Υπουργείου Πολιτισμού, η κάλυψη των κενών όπου υπάρχουν και η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των πολιτιστικών αγαθών και της διαχείρισής τους.

Τα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον κλάδο θα τεθούν σήμερα υπόψη του υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης κ. Κατρούγκαλου, από τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχαιολόγων, με την προσδοκία της εξεύρεσης λύσης σε ζητήματα μείζονος σημασίας.

«Το ζήτημα δεν είναι η συνένωση των υπηρεσιών σε μια υπηρεσία ανά νομό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της κάθε υπηρεσίας» όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η Ευαγγελία Σταμέλου, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Αρχαιολόγων.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν καλύπτονται τα κενά που δημιουργούνται μετά τη συνταξιοδότηση αρχαιολόγων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται εκ των ενόντων, με το υπάρχον προσωπικό, ο καθημερινός όγκος δουλειάς.

Παράλληλα, ένα ακόμη κοινό αίτημα των αρχαιολόγων είναι η αυτονομία του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και η συμπλήρωση των ελλείψεων που έχουν εντοπιστεί στο νομοσχέδιο για τη μετατροπή των συμβάσεων αρχαιολόγων που εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου, σε μονίμους. «Η συγκεκριμένη ενότητα του νομοσχεδίου είναι ένα θετικό βήμα αλλά υπάρχουν ελλείψεις, τις οποίες πρέπει να προλάβουμε, διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι να καταστεί δύσκολη η μετατροπή των συμβάσεων, έτσι όπως είναι διατυπωμένο το νομοσχέδιο» επισημαίνει η κ. Σταμέλου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου