ΤΟΠΙΚΑ

Άδεια λειτουργίας σε 300 εξοχικά ~ Δύο μόνο νέα ξενοδοχεία

άδεια-λειτουργίας-σε-300-εξοχικά-δύο-μόν-614431

Αυξάνονται τα αιτήματα στην ΠΥΤ Θεσσαλίας για τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει, μέχρι στιγμής, η έκδοση σημάτων νόμιμης λειτουργίας τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών και επαύλεων, τα οποία εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 300 στην περιοχή μας.

Τα αιτήματα για τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ή τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις, καταφθάνουν σωρηδόν στα γραφεία των αρμόδιων υπαλλήλων της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού, που εδρεύει στο Βόλο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 27 σήματα λειτουργίας, για τις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες στο διάρκεια του 2015. Το πρώτο τρίμηνο του 2014, αντίστοιχα, εκδόθηκαν 52 σήματα και το δεύτερο τρίμηνο του 2014, 140.

Μικρότερο είναι, αντίστοιχα, το ενδιαφέρον για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, καθώς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2014, κάνουν λόγο για 10 συνολικά άδειες νόμιμης λειτουργίας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, έχουν παγώσει οι εργασίες ανέγερσης καινούργιων ξενοδοχείων, οι οποίος χαρακτηρίζονται «ελάχιστες έως μηδαμινές» από τους υπεύθυνους της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας.

Λόγω της κρίσης, από το 2009 και εντεύθεν, παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως αποδεικνύεται, εξάλλου, από τα καταγεγραμμένα στατιστικά στοιχεία του τοπικού φορέα τουρισμού.

Συγκεκριμένα, το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ανεγέρθηκαν δύο μόνο καινούργια ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή μας, ενώ μικρής κλίμακας είναι, αντίστοιχα, οι εργασίες επέκτασης που πραγματοποιούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Προφανές είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων, επιλέγουν τη λύση της ενοικίασης της επιπλωμένης εξοχικής κατοικίας που διαθέτουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον εισόδημα, που θα τους επιτρέψει να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς τους.

Παράλληλα, υποβάλλονται ανάλογα αιτήματα και από ιδιοκτήτες ημιτελών κτιρίων, οι οποίοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν νόμιμη άδεια λειτουργίας για το τμήμα του κτιρίου, που έχει ολοκληρωθεί.

Η τάση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, από το 2009 μέχρι και σήμερα, ευνοεί σαφώς τη στροφή στις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις. Εξοχικά που είχαν κτιστεί για να καλύψουν τις οικογενειακές διακοπές στη διάρκεια του καλοκαιριού, στις παλιές, καλές εποχές, πλέον διατίθενται προς ενοικίαση, για ευνόητους λόγους, τόσο στη νησιωτική, όσο και στη χερσαία Μαγνησία.

Η κατηγορία την οποία επιλέγουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ευθέως ανάλογη με τις προδιαγραφές του διαθέσιμου ακινήτου αλλά και της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες προσφέρουν ευρύ πεδίο, διότι υπάρχει η δυνατότητα να νοικιάζονται στη διάρκεια του χρόνου, ενώ οι επαύλεις, αντίστοιχα, ενοικιάζονται μέχρι τρεις μήνες το χρόνο.

Στο μεταξύ και ενόψει της θερινής περιόδου, εκτιμάται ότι τα παραπάνω αιτήματα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς αρκετοί κάτοικοι της περιοχής μας σπεύδουν να επωφεληθούν από τον ευεργετικό νόμο του 2013, που δίνει τη δυνατότητα σε όσους διαθέτουν επιπλωμένη εξοχική κατοικία, να εξασφαλίσουν επιπλέον εισόδημα, αφού προηγουμένως λάβουν το αντίστοιχο σήμα λειτουργίας.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου