ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινή ανάγκη ο πολιτισμός

καθημερινή-ανάγκη-ο-πολιτισμός-616757

Σημαντικοί επιστήμονες τόνισαν ότι απαιτείται μεγαλύτερη υποστήριξη από την πολιτεία

Αναγκαία είναι η συνεργασία φορέων και θεσμών, προκειμένου να ενισχυθεί το πεδίο του πολιτισμού, που αποτελεί καθημερινή ανάγκη και έκφραση η οποία οδηγεί στην ευεξία, την ψυχική ανάταση και την εκπαίδευση. Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε προχθες στο Μουσείο της πόλης του Βόλου, με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι οι συνεργασίες μπορούν να αναδείξουν όλες τις πτυχές του πολιτισμού, προκειμένου να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης. Οπως υπογραμμίστηκε, εξάλλου, από τους συμμετέχοντες, σε εποχές κρίσης ο κόσμος στρέφεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον πολιτισμό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι θέσεις που διατυπώθηκαν ήταν ποικίλες, αλλά είχαν κοινή κατεύθυνση, δεδομένου ότι «οι προσπάθειες από την πλευρά της πολιτείας δεν επικεντρώνονται εκεί που πρέπει» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά ομιλητές. Στη διάρκεια της χθεσινής στρογγυλής τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Αρχείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου, κατέστη σαφές ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περισσότερες πρωτοβουλίες από την πλευρά της πολιτείας. Βασικό ζητούμενο είναι να υποστηριχτούν περισσότερο οι ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις, για τη διάσωση και της πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς. Εν πολλοίς, έγινε λόγος για την αναγκαιότητα ανάδειξης της στενής σχέσης του πολιτισμού και με τις εκπαιδευτικές διαδικασίες και το περιβάλλον.

Μεταξύ των ομιλητών της χθεσινής συνάντησης ήταν η Νάντια Δαμιανάκου, Τοπική Διαχειρίστρια στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, η οποία αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια που επιδιώκεται μέσω των δράσεων οι οποίες αναπτύσσονται, προς όφελος του κοινού. «Το Μουσείο και ο πολιτισμός είναι διευρυμένη μάθηση, την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε σε πολλά πεδία και στην εκπαίδευση αλλά και στην κοινωνική μόρφωση» όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων η ίδια.

Αναφερόμενη στο δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, η κ. Δαμιανάκου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πέραν των επτά θεματικών Μουσείων που φιλοξενεί, ασχολείται με εκδόσεις, έχει ένα πλούσιο ιστορικό αρχείο, πλούσια βιβλιοθήκη, επιστημονικές και πολιτιστικές δράσεις με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, περιοδικές εκθέσεις, εργαστήρια ενηλίκων, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, τριήμερα εργασίας σε πεδία όπως η νεοελληνική τεχνολογία ή τα ελληνικά προϊόντα, που δημοσιεύονται παράλληλα στα πρακτικά συνεδρίων». Κυρίως όμως, η εισηγήτρια τόνισε ότι «είναι σημαντικό να υπάρξει κοινή κατεύθυνση και κοινός τόπος συνεργασίας μεταξύ φορέων, διότι ειδικά τώρα, στη διάρκεια της κρίσης, ο κόσμος έχει ανάγκη από τον πολιτισμό, που είναι διέξοδος για όλους».

Η ανταπόκριση του κόσμου στις προσπάθειες που αναπτύσσονται είναι ιδιαίτερα συγκινητική, ενώ όπως υπογράμμισε η Σοφία Χανδακά, Επιμελήτρια του Τμήματος Πολιτισμών του Κόσμου στο Μουσείο Μπενάκη «η ανταπόκριση και η συμμετοχή του κόσμου μας δίνει δύναμη και ζωή». Η κ. Χανδακά παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί το Μουσείο Μπενάκη, που έχει θεσμοθετημένη σχέση με την πολιτεία, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, τονίζοντας παράλληλα ότι «υπάρχουν διαρκώς συνεργασίες με την πολιτεία, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, ανταλλαγές, αλλά και συνεργασίες με άλλα Ιδρύματα». Τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε ιδιαίτερα η ίδια εισηγήτρια ήταν οι έννοιες της εξωστρέφειας, της ευημερίας, της βιωσιμότητας, του πολιτιστικού διαλόγου με την πολιτεία και των υποστηρικτικών μηχανισμών που απαιτούνται, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο πολιτισμός.

Η κ. Χανδακά υπογράμμισε, τέλος, ότι αναπτύσσονται αξιόλογες κινήσεις πολιτών που έρχονται σε διάλογο με τους θεσμούς και παράγουν πολιτισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου