ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Σμύρνη της καρδιάς τους

η-σμύρνη-της-καρδιάς-τους-677519

Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο της Μιμής Ντενίση και το cd του Α. Κατσιγιάννη

Γέμισε από νοσταλγικές μνήμες αλησμόνητων πατρίδων η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, με δεκάδες φίλους του πολιτισμού να παρακολουθούν ιδιαίτερα προσηλωμένοι τα τεκταινόμενα. Η χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη μου αγαπημένη» και του νέου cd του Ανδρέα Κατσιγιάννη, με τίτλο «Σμύρνη – Ιzmir», αποτύπωσαν με ιδιαίτερη ευαισθησία τη διαχρονική παρουσία της Ιωνίας στις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων.

Καταθέτοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά της, η Μιμή Ντενίση υπογράμμισε ότι «είμαι Ελληνίδα και όλοι οι Ελληνες είναι και λίγο Ιωνες». Αναφερόμενη στους πρόσφυγες, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν τους καλοδέχτηκε στο σύνολό της τότε, αλλά τους δέχτηκε με τα χρόνια, γιατί έφεραν πολιτισμό, έφεραν εργατικότητα, έφεραν προτερήματα, που ίσως δεν τα είχαν σε τέτοιο βαθμό οι Ελλαδίτες, άρα αισθάνομαι ότι είμαι μέρος αυτού του πολιτισμού».

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης τόνισε από την πλευρά του ότι «μέσα από το συγκεκριμένο έργο μου δόθηκε η ευκαιρία να αποτυπώσω τη δικιά μου μουσική πάνω στη Σμύρνη. Είναι η δικιά μου κινηματογραφική αποτύπωση γι’ αυτή την ιστορία η οποία συνδέει άμεσα τους Ελληνες και θεωρώ ότι είναι κομβικό σημείο για την διαμόρφωση της Ελλάδος από τότε ως σήμερα» αποδεικνύοντας ότι «η Σμύρνη υπάρχει μέσα στην καθημερινότητά μας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη διοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου, της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ιωνες», του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι», της Ενωσης Ποντίων Ν. Μαγνησίας, του Συλλόγου Καππαδοκών Ν.Μαγνησίας, του Συλλόγου Αν. Ρωμυλίας Ν. Μαγνησίας και με την υποστήριξη του περιοδικού «Wish».

Για το βιβλίο μίλησαν η Αννίτα Πρασσά Δρ Ιστορίας – προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Μαγνησίας και η Αννα Πετσιάβα φιλόλογος – πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ιωνες». Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν οι ηθοποιοί Μιμή Ντενίση, Χριστίνα Αλεξιάν και Μιχάλης Μητρούσης. Συμμετείχε ζωντανά η Ορχήστρα «Εστουδιαντίνα Ν.Ιωνίας Μαγνησίας» με τους μουσικούς Κυριάκο Γκουβέντα, Νίκο Μέρμηγκα, Γιάννη Τσέρτο και Γιάννη Πλαγιαννάκο με τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη και την ερμηνεία των τραγουδιών από τον Μπάμπη Τσέρτο. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.

Το νέο cd του Ανδρέα Κατσιγιάννη, που είναι αποτέλεσμα έρευνας και αγάπης, έντεκα και πλέον χρόνια μετά από την πρώτη του δισκογραφική δουλειά «Smyrne», κάνει δισκογραφική καριέρα από τη Sony Τουρκίας που αγκάλιασε το εγχείρημα, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών, με επίκεντρο τον πολιτισμό.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

(φωτο: Γιώργος Μπόλτσης)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου