ΤΟΠΙΚΑ

Επανέρχονται τα χιόνια ~ Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας

επανέρχονται-τα-χιόνια-κατακόρυφη-πτ-681725

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το νέο ψυχρό κύμα που αναμένεται στην περιοχή μας, με κύρια χαρακτηριστικά το τσουχτερό κρύο, τους ισχυρούς ανέμους αλλά και τις χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και μέσα στην πόλη του Βόλου. Το συγκεκριμένο κύμα, που θα κάνει την εμφάνισή του από αύριο Κυριακή και θα διαρκέσει έως την Τρίτη, εκτιμάται ότι θα είναι πιο ήπιο σε σύγκριση με την σφοδρή κακοκαιρία που σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο μαθηματικός – μετεωρολόγος Θεοφάνης Τακούδης, υπογραμμίζει ότι «σήμερα ο καιρός θα είναι άστατος, με λίγη βροχή κυρίως στις ημιορεινές περιοχές και στα πεδινά, ενώ ενδέχεται να σημειωθεί ασθενής χιονόπτωση στην Οθρυ και το Πήλιο, με ενδιάμεσα διαστήματα βελτίωσης του καιρού».

Το σκηνικό του καιρού αλλάζει από αύριο Κυριακή, καθώς θα σημειωθεί αραιή συννεφιά το πρωί και σταδιακά, στη διάρκεια της μέρας, η θερμοκρασία θα ακολουθήσει καθοδική πορεία και θα σημειωθεί αραιή χιονόπτωση αρχικά στο Πήλιο και την Οθρυ. Στη συνέχεια, το βράδυ της Κυριακής και στη διάρκεια της Δευτέρας, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και στις πεδινές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Βόλου.

Το ψυχρό κύμα θα επηρεάσει έως και την Τρίτη την περιοχή μας, αλλά «δεν θα είναι τόσο σφοδρό όπως το προηγούμενο, όσον αφορά την πόλη του Βόλου. Θα έχουμε αρκετές χιονοπτώσεις, αυτή τη φορά περισσότερο στα νότια ορεινά, την Οθρυ δηλαδή, και λιγότερη στο Πήλιο» όπως υπογραμμίζει ο υπεύθυνος του Μ.Σ. «Αλέξανδρος Τακούδης».

Η εισβολή του νέου ψυχρού κύματος οφείλεται στη θέση του αντικυκλώνα, που στέλνει από τη Σκανδιναβία ψυχρές αέριες μάζες στην περιοχή μας. Είναι μια κλασική εικόνα χιονοπτώσεων για την περιοχή μας. Παράλληλα συναντά κι ένα χαμηλό το οποίο έρχεται από τα δυτικά, με αποτέλεσμα να αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τη Δευτέρα, που θα κυμανθούν από 3 έως 4 βαθμούς η μέγιστη, στην πόλη του Βόλου, χαμηλότερες από τις άλλες πόλεις, με συνεπακόλουθο τη χιονόπτωση που αναμένεται να συνεχιστεί, μέχρι την Τρίτη.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, που δεν θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς, θα συνεχιστούν και την Τρίτη, ενώ θα σημειωθεί, παράλληλα, παγετός σε όλη τη Μαγνησία.

Την Τετάρτη θα αρχίσει σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, ενώ τη νύχτα θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, από 2 έως 3 βαθμούς κάτω από το μηδέν, ενδεχομένως και μέσα στην πόλη του Βόλου.

Παράλληλα τη Δευτέρα θα σημειωθούν θυελλώδεις άνεμοι που θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 8 έως 9 μποφόρ στο βόρειο αιγαίο, οι οποίοι ενδέχεται να διατηρηθούν και την Τρίτη. Οι άνεμοι θα αρχίσουν να ενισχύονται από αύριο και θα συμβάλουν στην διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών.

Κατόπιν, από την ερχόμενη Τετάρτη θα σημειωθεί σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών και για διάστημα δέκα περίπου ημερών, ο καιρός αναμένεται να είναι καλός. Οι χιονοπτώσεις, ωστόσο, αναμένεται να επανέλθουν προς το τέλος Φεβρουαρίου μετά από μια μικρή ανάπαυλα. «Ηδη από το Νοέμβριο που είχαμε στη διάθεσή μας τις στατιστικές τάσεις του χειμώνα, διαφαίνονταν και νέα ψυχρή εισβολή στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ υπάρχουν ανάλογες ενδείξεις και για το Μάρτιο» επισημαίνει ο κ. Τακούδης.

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου

Στο μεταξύ, έκτακτη ενημερωτική ανακοίνωση για επιδείνωση του καιρού εξέδωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, εφιστώντας την προσοχή του κοινού.

Συγκεκριμένα, συστήνεται στους ιδιοκτήτες και κυβερνήτες μικρών σκαφών, επαγγελματικών και ερασιτεχνικών, σκαφών αναψυχής, ταχύπλοων κλπ, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης και ελλιμενισμού και να μην αποπλεύσουν για οποιοιδήποτε λόγο, κατά το χρόνο ισχύος της επιδείνωσης του καιρού, δηλαδή μέχρι και την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου.

Στους λουόμενους συστήνεται, αντίστοιχα, να επιδεικνύουν την απαραίτητη προσοχή και να συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφαλούς κολύμβησης.

Οι Στρατιωτικές Αρχές παρακαλούνται σε περίπτωση εντοπισμού, μέσω των παρατηρητηρίων τους, τυχόν περιστατικού στη θαλάσσια περιοχή που εποπτεύουν, να ενημερώνουν άμεσα το Κεντρικό Λιμεναρχείο για ανάληψη ενεργειών και ενημέρωση του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού, Ερευνας και Διάσωσης. Ναυταθλητικοί και Αλιευτικοί Σύλλογοι, παρακαλούνται να ενημερώσουν τα μέλη τους, ενώσεις ρυμουλκών πλοίων και εθελοντικές οργανώσεις καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα και οι ναυτικοί πράκτορες να ενημερώσουν τους πλοιάρχους των πλοίων που πρακτορεύουν. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το κεντρικό λιμεναρχείο στα τηλέφωνα 2421353800 και 108.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου