ΤΟΠΙΚΑ

Αναγκαίο το κέντρο ημέρας

αναγκαίο-το-κέντρο-ημέρας-683299

Για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Ράνια Καρανικόλα

Η δημιουργία κέντρου ημέρας δίπλα από τη στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης, αποτελεί ένα από τα κομβικά ζητήματα και αιτήματα που διατυπώνει ο Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ της περιοχής μας. Η αναγκαιότητα δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών που θα επιτρέψουν την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών με αναπηρίες στο πεδίο της δημιουργικής απασχόλησης, αποτελεί κοινό αίτημα, διότι θα δώσει, παράλληλα, στα μέλη των οικογενειών τους τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, έκτακτες και μη, χάρη στη δημιουργία ξενώνα βραχείας νοσηλείας. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση κοπής της πίτας, παρουσία μελών και φίλων του Συλλόγου.

Στο μεταξύ, λειτουργεί ήδη από τον περασμένο Ιούνιο η στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης, η οποία «φιλοξενείται» σε τριάντα πόλεις ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Βόλος. Η συγκεκριμένη δομή θα μεταφερθεί προσεχώς σε χώρο που βρίσκεται δίπλα από την ΕΛΕΠΑΠ, στην πρώην παιδόπολη Αγριάς και ανακαινίζεται με πόρους του ΕΣΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμη, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί τα παιδιά μας, σε ένα χώρο που προσφέρεται και από πλευράς προσβασιμότητας, από πλευράς φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, είναι και κοντά και μακριά από την πόλη. Προσφέρεται για να έχουν τα παιδιά απασχόληση, να βγουν στη φύση, να σκαλίσουν τις ελιές, να κάνουν έναν περίπατο, σε έναν ελεγχόμενο αλλά μεγάλο χώρο, ένα χώρο που δεν θα θυμίζει ίδρυμα» όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου, Ράνια Καρανικόλα.

Η καινούργια δομή που ζητούν οι γονείς παιδιών με αναπηρίες, είναι ένα κέντρο ημέρας, που θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να συνεχίσουν τη δευτεροβάθμια εκπαιδευτική διαδικασία, δεν μπορούν να παρακολουθούν ούτε τις δράσεις των ΚΔΑΠ, να πηγαίνουν στις 9 το πρωί και να επιστρέφουν το απόγευμα στο σπίτι τους.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Καρανικόλα, υπογραμμίζει ότι «είναι ώριμο πλέον το συγκεκριμένο αίτημα. Είναι ένα αίτημα χρόνων και θεωρούμε ότι εφόσον δρομολογήθηκε η στέγη, θα πάρει και αυτό «σάρκα και οστά». Πιέζω, προσθέτει η ίδια, προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Λόγω του ότι μετέχω παράλληλα στην περιφερειακή, στην πανελλήνια ομοσπονδία και στην εθνική συνομοσπονδία, μέσα και από τα συνδικαλιστικά αυτά όργανα, πιέζω προς αυτή την κατεύθυνση».

Βασικό αίτημα των μελών του ίδιου Συλλόγου είναι παράλληλα η έγκαιρη κάλυψη των θέσεων των εκπαιδευτικών. «Θεωρούμε ότι τα παιδιά που φοιτούν στην ειδική αγωγή δεν αποτελούν δεύτερη προτεραιότητα για μας. Θα πρέπει να τοποθετούνται το Σεπτέμβριο οι εκπαιδευτικοί και στην ειδική αγωγή» τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου.

Απαριθμώντας, στο μεταξύ, τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών με αναπηρίες, η κ. Καρανικόλα υπενθυμίζει ότι αποτελεί «σκόπελο» η απίστευτη γραφειοκρατία που απαιτείται κάθε φορά που πρέπει να γίνει χρήση των δικαιωμάτων, τα οποία προβλέπονται από την πολιτεία. «Είναι σημαντικό πρόβλημα η κάρτα αναπηρίας και αίτημά μας είναι να εκλείψουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ζητούν οι υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι έχει εκδοθεί πιστοποιητικό αναπηρίας με ποσοστό άνω του 80% και δια βίου» σημειώνει η ίδια.

Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου επισημαίνει ότι «δυστυχώς δεν δικαιούνται μόρια στις προσλήψεις των πενταμήνων και των οκταμήνων τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, σε αντίθεση με τα δεδομένα που ισχύουν για άλλες κοινωνικές ομάδες».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου