ΤΟΠΙΚΑ

Μειώθηκαν 80% οι δωρεές οργάνων

μειώθηκαν-80-οι-δωρεές-οργάνων-686460

Προβληματισμός στο Σύλλογο Νεφροπαθών ~ Αγωνιούν 70 νεφροπαθείς από τη Μαγνησία που αναμένουν τη σωτήρια μεταμόσχευση

Εντονότατα προβληματισμένοι είναι οι νεφροπαθείς της περιοχής μας, λόγω της δραματικής μείωσης των δωρεών οργάνων, που υπολογίζεται σε ποσοστό 80% τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Το συγκεκριμένο γεγονός, εντείνει την αγωνία των 70 περίπου νεφροπαθών από όλη τη Μαγνησία, ηλικίας από 18 έως 68 ετών, που βρίσκονται σε λίστα αναμονής, περιμένοντας τη σωτήρια μεταμόσχευση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας «Οι Αγιοι Ανάργυροι», Βασίλειος Γιαννάκος, το 2012 είχαν γίνει δύο μεταμοσχεύσεις, το 2013 καμία, μια το Δεκέμβριο του 2014 και μέχρι στιγμής, το 2015, καμία.

Ο ίδιος εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του, υπογραμμίζοντας ότι το σύνολο των νεφροπαθών από όλη την Ελλάδα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού, ξεπερνούν τα 1.200 άτομα. Το ζητούμενο είναι, κατά συνέπεια, να «αυξηθούν οι δωρεές οργάνων, προκειμένου να αυξηθεί και ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι νεφροπαθείς της περιοχής μας καλούνται να πληρώσουν συμμετοχή στα φάρμακά τους, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος «όλοι πληρώνουμε συμμετοχή στα φάρμακά μας μεταμοσχευμένοι ή αιμοκαθαρόμενοι, ενώ παλιότερα ήταν μηδενική η συμμετοχή μας. Παράλληλα, πληρώνουμε συμμετοχή και όταν πηγαίνουμε σε διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις».

Το ποσό της συμμετοχής που καταβάλλουν οι νεφροπαθείς ποικίλλει κι όπως εξηγεί ο κ. Γιαννάκος «ένας μεταμοσχευμένος καταβάλλει μηνιαία συμμετοχή που κυμαίνεται από 23 μέχρι 30 ευρώ, ενώ η συμμετοχή όσων υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, μπορεί να φτάσει μέχρι 50-60 ευρώ κάθε μήνα».

Ο Σύλλογος νεφροπαθών της περιοχής μας, μετράει 220 μέλη, εκ των οποίων τα 105 κάνουν αιμοκάθαρση στην αντίστοιχη μονάδα που λειτουργεί στο Νοσοκομείο του Βόλου, 50 σε Ιδιωτική Κλινική, 25-30 υπόκεινται σε περιτοναϊκή πλύση και 50-55 άτομα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Βασικό αίτημα του ίδιου Συλλόγου είναι, τέλος, ο εφοδιασμός της μονάδας αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου με τα καινούργια μηχανήματα που έχουν εγκριθεί μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ αλλά αναμένονται ακόμη από την πολιτεία.

Γενική συνέλευση

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας «Οι Αγιοι Ανάργυροι» καλεί τα μέλη του να παρευρεθούν στην ετήσια απολογιστική γενική συνέλευση του Συλλόγου, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου (πλατεία Ρήγα Φεραίου) την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 πμ έως 13.00. Μετά το πέρας της γενικής συνελεύσεως θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πίτας του Συλλόγου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου