ΤΟΠΙΚΑ

Δίαιτα μετά την υπερφαγία…

δίαιτα-μετά-την-υπερφαγία-736249

Δεκάδες Βολιώτες ζητούν τη συμβουλή των ειδικών για να απαλλαγούν απ’ τα κιλά των γιορτών

Περίοδο δίαιτας διανύουν αρκετοί Βολιώτες, προκειμένου να απαλλαγούν από τα επιπλέον κιλά που προστέθηκαν λόγω των γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων της εορταστικής περιόδου. Το βασικότερο αίτημα είναι να χαθούν τα επιπλέον κιλά τα οποία προστέθηκαν στη διάρκεια της εορταστικής ραστώνης, ενώ βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση και η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, που «έκλεισε» πολλές μέρες τους Βολιώτες στα σπίτια τους.

Βολιώτες κάθε ηλικίας, βλέποντας τη ζυγαριά να ακολουθεί την ανιούσα, μετά από την υπερκατανάλωση κουραμπιέδων, ποτών, γουρουνόπουλων, ξηρών καρπών και άλλων συναφών, ζητούν τη συμβουλή των ειδικών, προκειμένου να ανακτήσουν το βάρος που είχαν πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι σύνηθες, ενώ όπως αναφέρει ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Παναγιώτης Ζήσης «το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο, μετά από κάθε μεγάλη γιορτή, όπως είναι τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, όπου παρατηρείται υπερφαγία, οπότε ο κόσμος έρχεται να ζητήσει συμβουλές, για να επιτύχει την επιθυμητή απώλεια βάρους, αλλά και για να απαλλαγεί από γαστρεντερικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να έχουν προκύψει λόγω των προαναφερθέντων».

Στη διάρκεια των εορτών παρατηρείται αύξηση βάρους από δύο μέχρι τρία κιλά κατά μέσο όρο, αλλά και προβλήματα που είναι σύμφυτα με γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Οι ηλικίες που ζητούν τη συμβουλή του ειδικού ποικίλουν, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Ζήσης «έχουμε μια ευρεία γκάμα ηλικιών από μικρά παιδιά μέχρι υπερήλικες. Συνήθως για τα θέματα του βάρους έρχονται πιο νεαροί άνθρωποι, ενώ όταν πρόκειται για θέματα υγείας όπως είναι ο διαβήτης ή οι νεφροπάθειες, συνήθως έχουμε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους».

Η συμβουλή του ειδικού είναι κατ’ αρχάς να μην ακολουθούμε δίαιτες οι οποίες είναι είτε πολύ αυστηρά υποθερμιδικές, είτε είναι επικίνδυνες, όπως είναι μονοφαγικές, υπερπρωτεϊνικές ή χημικές δίαιτες. «Αυτό που λέμε πρώτα απ’ όλα, είναι να ξαναβρούν το πρόγραμμά τους το οποίο είχαν και πριν τις γιορτές και να μην αγχώνονται. Από κει και πέρα, αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι τα τακτικά, μικρά και συχνά γεύματα, τα οποία βοηθούν ιδιαίτερα και στις γαστρεντερικές ενοχλήσεις» όπως υπογραμμίζει ο Βολιώτης κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Ο χρυσός κανόνας για να διατηρούμε το βάρος μας, είναι να υπάρχει ισορροπία μεταξύ διατροφής και μεταξύ άσκησης. Επομένως, για να διατηρήσει κάποιος το βάρος του, πρέπει να τρώει ισορροπημένα και παράλληλα να ασκείται καθημερινά. «Δηλαδή η καλύτερη άσκηση που έχουμε να προτείνουμε, σίγουρα είναι το καθημερινό περπάτημα. Παράλληλα, υπογραμμίζει ο κ. Ζήσης, καλό είναι να υπάρχει ένα καλό πρωινό, σίγουρα ένα καλό μεσημεριανό και ίσως κάτι λιγότερο για το βράδυ, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα του καθενός».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου