ΤΟΠΙΚΑ

Κινητοποιήσεις από τους Αρχαιολόγους

κινητοποιήσεις-από-τους-αρχαιολόγου-756683

Στάση εργασίας και προσφυγή με αίτημα την κατάργηση του νέου Οργανισμού

Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν στο Υπουργείο Πολιτισμού οι Αρχαιολόγοι αύριο Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, διατυπώνοντας από κοινού το αίτημα της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας σε αρχαιολογικά έργα τα οποία υλοποιήθηκαν μεν από νομικά πρόσωπα (ΝΠΔΔ – ΝΠΙΔ), φυσικά πρόσωπα, φορείς και εταιρείες, τελούσαν, ωστόσο, υπό την άμεση επίβλεψη των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι ανακατατάξεις, το νέο Οργανόγραμμα και τα δεκάδες πρακτικά ζητήματα που έχουν προκύψει μετά από την ενοποίηση των ανά περιφέρεια Αρχαιολογικών Υπηρεσιών και την κατάργηση των Αρχαιολογικών Ινστιτούτων, εντείνουν τον προβληματισμό και την αναστάτωση των αρχαιολόγων. «Υπάρχει πάντα ο φόβος της μετακίνησής μας σε άλλη αρχαιολογική υπηρεσία, διότι η τοποθέτησή μας δεν έχει γίνει με βάση το νέο οργανισμό. Στο μεταξύ, τα προβλήματά μας συνεχίζονται και γι’ αυτό το λόγο προσανατολιζόμαστε μελλοντικά και σε άλλες κινητοποιήσεις», όπως αναφέρει η Ευαγγελία Σταμέλου, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατέθεσε, από κοινού με τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής, Στερεάς και Νήσων και τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης του νέου Οργανισμού.

Η προσφυγή θέτει στο στόχαστρο καταρχάς τον τρόπο με τον οποίο συστάθηκε ο νέος Οργανισμός, κατά παράβαση κάθε έννοιας δημόσιας διαβούλευσης, τη βλάβη που προκαλεί στη συνταγματική επιταγή του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία των μνημείων, τη βλάβη που προκαλεί στο προσωπικό που ήδη υπηρετεί αλλά και τη δυνατότητα προσωπικού που ασχολείται με την πολιτιστική κληρονομιά να μπορέσει να εργαστεί στο μέλλον.

Παράλληλα, «καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μικρά και μεγάλα προβλήματα, τα οποία προκλήθηκαν αποκλειστικά από τη επιμονή της πολιτικής ηγεσίας να εφαρμόσει ένα Οργανόγραμμα χωρίς καμία προετοιμασία, πριν από τη λήξη της προγραμματικής περιόδου των ΕΣΠΑ, πριν ακόμη από τη λήξη του οικονομικού έτους» επισημαίνει η αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Με την επιμονή του Συλλόγου και των μελών του, μπορεί μεν να τακτοποιήθηκαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις μετακίνησης προσωπικού, «δεν έχει όμως θεραπευτεί το γεγονός ότι η διαδικασία επιλογής για τις θέσεις ευθύνης δεν είχε κανένα απολύτως ενιαίο ή νόμιμο κριτήριο, ενώ πολλοί συνάδελφοι εξαναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τη θέση που κατείχαν μετά από κρίση» σημειώνει η ίδια.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Σχετικά άρθρα:

Αγωνιούν για το μέλλον τους

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις οι αρχαιολόγοι

Αναταραχή στους υπαλλήλους της αρχαιολογικής υπηρεσίας

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αρχαιολόγων

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου