Γραβάτα εσείς, με θηλιά εμείς

γραβάτα-εσείς-με-θηλιά-εμείς-811289

Με τόσες που σας έχουν χαρίσει κ. Πρόεδρε, δεν χρειάζεται να ξοδευθείτε, προκειμένου να εμφανισθείτε πια με γραβάτα, όπως έχετε δεσμευθεί ότι θα πράξετε αν πετύχετε «μείωση του χρέους». Διαλέξτε λαιμοδέτη, ώστε να υποστηρίξετε σημειολογικώς τον ισχυρισμό σας. Ότι πετύχατε επιτέλους τον μεγάλο στόχο όλων των κυβερνήσεων που υπέγραψαν μνημόνια.

Δεν πρόκειται να ισχυριστώ ότι δεν πετύχατε τίποτε. Η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους κατά δέκα χρόνια και η διεύρυνση της περιόδου χάριτος στη δεκαετία, είναι θετικές. Αλλά ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Διότι στόχος όλων των κυβερνήσεων, περιλαμβανομένης της δικής σας, ήταν να υπάρξει μείωση του χρέους. Να διαγραφεί ένα μέρος του, ώστε να μειωθεί ο επικίνδυνα υψηλός δείκτης ποσοστού του χρέους έναντι του ΑΕΠ της χώρας.

Πέρα μάλιστα από επιθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων, υπήρχε και σαφέστατη δέσμευση των Ευρωπαίων εταιρών – δανειστών μας και σταθερή επιδίωξη του ΔΝΤ για «ουσιαστική μείωση του χρέους». Αλλά σήμερα οι εταίροι μας πανηγυρίζουν διότι κατάφεραν να ξεχασθεί η δέσμευσή τους. Δεν διέγραψαν ούτε ευρώ από τα δάνεια. Το δε ΔΝΤ, βλέποντας ότι δεν υπάρχει η μείωση που ζητούσε, βγάζει την ουρά του απ’ έξω. Προεισπράττει το υπόλοιπο του δικού του δανείου, δεν μετέχει στο πρόγραμμα, αλλά παραμένει ως «τεχνικός σύμβουλος» των δανειστών. Και θα μας ελέγχει, μαζί τους, με ανά τρίμηνο αξιολογήσεις.

Το πόσο πίσω είναι αυτό που πετύχατε, από αυτό που άλλοτε είχαν δεσμευθεί οι εταίροι μας να παραχωρήσουν, φαίνεται από μια ανάρτηση του έγκριτου δημοσιογράφου των Financial Times, του Πίτερ Σπίγκελ, που παρακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες: «Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι όταν (τον Νοέμβριο του 2012) το Eurogroup είχε υποσχεθεί σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα προκειμένου “να μειωθεί αισθητά κάτω από το όριο του 110%” μέχρι το 2022. Αξίζει να το θυμηθούμε μετά την αυτοαποθέωση που συμβαίνει σήμερα το πρωί στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες».

Αντί όμως να μειωθεί το χρέος, ώστε να μην ξεπερνά το 110% του ΑΕΠ, σήμερα που πανηγυρίζετε, και εσείς και οι δανειστές μας, η συμφωνία που «πετύχατε» μας αφήνει με ένα χρέος το οποίο βρίσκεται στο 177,8%. Πανηγυρίστε λοιπόν με τα ψιχία που σας πρόσφεραν, ως αντάλλαγμα στη σφιχτή θηλιά που περνούν στον ελληνικό λαό για τις επόμενες δεκαετίες.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου