Θα πληρώσουμε και την άνοδο των ακροδεξιών

θα-πληρώσουμε-και-την-άνοδο-των-ακροδε-822685

Τα όσα εξελίσσονται στην Ιταλία δεν αφορούν, δυστυχώς, μόνον του Ιταλούς, οι οποίοι έκαναν μια επιλογή ψηφίζοντας τα λεγόμενα «αντισυστημικά» κόμματα, όπως το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» και τη «Λέγκα του Βορρά», που συνεταιρίσθηκαν για να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση της χωράς… Αφορούν αμεσότατα και εμάς. Διότι η αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική ρητορική που αναπτύσσουν, αμέσως μόλις ανέλαβαν την εξουσία, με τα μέτρα που προαναγγέλλουν ότι θα λάβουν δια στόματος του ηγέτη της «Λέγκας» και αντιπροέδρου της νέας κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, θα έχει ένα συγκεκριμένο πρακτικό αποτέλεσμα. Οι διακινητές Αφρικανών λαθρομεταναστών να αλλάξουν δρομολόγια. Και αντί της Ιταλίας να στραφούν προς την Ελλάδα.

Και βεβαίως δεν πρόκειται μόνον για την Ιταλία. Διότι ανάλογες ήταν και οι επιλογές των ψηφοφόρων στη Σλοβενία. Όπου νικητής των εκλογών αναδείχθηκε ο Γιάνεζ Γιάνσα, ένας υπερσυντηρητικός που δελέασε και αυτός τους ψηφοφόρους με την αντιμεταναστευτική ρητορική του, αν και η χώρα του δεν φιλοξενεί περισσότερους από χίλιους μετανάστες. Ο συγκεκριμένος πολιτικός είναι μάλιστα στενός σύμμαχος τους ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, του πρώτου που έκλεισε τα σύνορα της χώρας του με συρματοπλέγματα. Και τον οποίο εμείς τον βρίσκουμε απέναντί μας και στην υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων. Διότι έσπευσε να παροτρύνει τους σκοπιανούς να μην παραιτηθούν από το «συνταγματικό τους όνομα». Διότι προφανώς έτσι αντιλαμβάνεται την «ενιαία» εξωτερική πολιτική που υποτίθεται ότι ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και την «αλληλεγγύη» μεταξύ των μελών της.

Λες και δεν μας έφθαναν όλα τα άλλα, όσα αντιμετωπίζουμε ως λαός, πρέπει τώρα να υποστούμε και τις συνέπειες της ανόδου των ακροδεξιών… αντισυστημικών κομμάτων στην ευρύτερη περιοχή μας. Με την προοπτική η ως τώρα τριμερής συμμαχία των ξενοφοβικών να διευρυνθεί σε πενταμερή. Εάν βεβαίως δεν γίνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα, όταν θα έλθει, τον επόμενο Μάιο, και η ώρα των ευρωεκλογών.

Απομένει να δούμε αν η δική μας κυβέρνηση έχει πάρει τα μηνύματα από αυτές τις εξελίξεις. Αν έχει αντιληφθεί ότι επείγει να καταρτίσει κάποιο πρόγραμμα δράσης, ώστε να μην πληρώσουμε μόνον εμείς την ακροδεξιά μύγα που τσιμπάει όλο και περισσότερους στην Κεντρική Ευρώπη και κατεβαίνει προς τον Νότο. Ελπίζω να μην επαναπαύονται στην… αποτελεσματικότητα του Τόσκα. Αλλιώς θα αποκτήσουμε και «Ρουβίκωνες»… εισαγωγής.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου