Το μπαλόνι ξεφούσκωσε πολύ νωρίς

το-μπαλόνι-ξεφούσκωσε-πολύ-νωρίς-64164

Πολύ γρήγορα άρχισε να ξεφουσκώνει και το ροζέ μπαλόνι της «κάθαρσης» για την υπόθεση Novartis. Οι βουλευτές των Συριζανέλ, οι μόνοι που έχουν απομείνει στην «ανακριτική επιτροπή», ευχήθηκαν μεταξύ τους «καλό Πάσχα» και πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες. Πριν φύγουν όμως, μας δίνουν, με τις δηλώσεις τους το στίγμα της μελλοντικής πορείας της υπόθεσης. Προσανατολίζονται, μας πληροφορούν, να κηρύξουν την επιτροπή τους …αναρμόδια και να ξαναστείλουν πίσω τον φάκελο στους «φυσικούς δικαστές», για να βγάλουν εκείνοι τα κάστανα από τη φωτιά.

Όλος ο σχεδιασμός περιστρέφεται γύρω από μια λέξη: «Υπόδικοι». Να μείνει δηλαδή η υπόθεση ανοικτή, όσο πλησιέστερα προς τις εκλογές, ώστε οι συγκεκριμένοι πολιτικοί τους αντίπαλοι να στιγματίζονται ως «υπόδικοι». Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός δέχεται στο Μαξίμου τον …υπόδικο επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Και ζητά τη βοήθειά του προκειμένου να αντιμετωπισθεί η νέα έξαρση εισροών προσφύγων και λαθρομεταναστών. Για την όποια ο νέος αρμόδιος υπουργός, ο κ. Βίτσας, παραδέχθηκε ότι έχει αυξηθεί κατά 33% τους πρώτους μήνες του 2018. Με προοπτική μιας ακόμη μεγαλύτερης αύξησης, καθώς θα βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο.

Το γνώριζαν βεβαίως από την αρχή ότι αυτή η «ανακριτική επιτροπή» δεν θα μπορέσει να οδηγήσει σε «ειδικό δικαστήριο» τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ότι θα κατέληγε σε φιάσκο. Άλλα δεν τους ενδιέφερε. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η παράταση του χρόνου κατά τον οποίο θα μπορούν να εμφανίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ ως «υπόδικους».

Είναι μια λέξη που τη χρησιμοποιούν κατά κόρον. Ακόμη και στον «πόλεμο» που διεξάγουν με επιχειρηματίες που δεν τους είναι αρεστοί, προκειμένου να ευνοήσουν τα «νέα τζάκια» που στήνουν με εκείνους που θεωρούν δικούς τους. Φθάνοντας ως τα έσχατα της γελοιότητας. Όπως με την επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που επιτίθεται εναντίον φιλάθλων του Ολυμπιακού, χρησιμοποιώντας την ίδια «ρετσινιά»: «Τι μιλάτε εσείς, που ο πρόεδρος σας είναι υπόδικος». Απίστευτα πράγματα για τον δημόσιο βίο μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Όταν λοιπόν με το καλό επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία τους και οι βουλευτές στα έδρανά τους, εκεί μεταξύ 17 και 28 Απρίλιου, θα έχουμε το «πόρισμα» της ανακριτικής επιτροπής. Το οποίο, κατά τα φαινόμενα και προδιαγραφόμενα, θα αποφαίνεται ότι «τσάμπα» στήθηκε αύτη η επιτροπή. Με τις υγείες μας.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου