Εξασφαλίσαμε θέμα και θέαμα

εξασφαλίσαμε-θέμα-και-θέαμα-120118

Του Γ.Π. Μασσαβέτα

Η κατάστασή μου δεν μου επέτρεψε να παρακολουθήσω την ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τη διάβασα όμως, μόλις συνήλθα κάπως. Και ομολογώ ότι έπεσα έξω στην εκτίμησή μου ότι δεν θα προχωρούσε στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Το ανήγγειλε όμως. Όπερ σημαίνει ότι επί μήνες θα έχουμε να λέμε και να γράφουμε. Να ασχολούμεθα με επεισοδιακές καταθέσεις ενώπιον βουλευτών-ανακριτών, αντί το σκάνδαλο να ερευνάται από τους φυσικούς δικαστές.

Για το πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι προανακριτές επιτροπές της βουλής, αρκεί να θυμόμαστε μόνον τούτο: Ότι είχαν βγάλει «λάδι» και είχαν αποδώσει «καθαρό» στην κοινωνία και τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Που δεν θα δικαζόταν ποτέ, αν δεν έχανε την υπουργική και βουλευτική ιδιότητά του και δεν τον περιελάμβαναν οι φυσικοί δικαστές. Ότι, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες, ούτε για το σκάνδαλο της Ζήμενς κατάφερε η Βουλή ως «δικαστικό όργανο», να στήσει κάποιον πολίτικο στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ενώ για το περίφημο Βατοπέδιο, η κατάληξη ήταν να δικαιωθεί πανηγυρικώς ακόμη και ο Εφραίμ

Με βάση αυτά τα δεδομένα πίστεψα ότι θα επικρατούσε η κοινή λογική. Ότι θα αφηνόταν η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Να αναζητήσει και να βρει τους εκατοντάδες ή και χιλιάδες δωρολήπτες της Novartis. Αυτούς, για τα «δωράκια» των οποίων, άλλοτε σε «ρευστό» και άλλοτε με παροχές πολυτελούς φιλοξενίας με συνεδριακά ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς, έχουμε πληρώσει, οι φορολογούμενοι, πράγματι, πολλά δισεκατομμύρια. Και έχουν «γονατίσει» οι ασφαλιστικοί μας οργανισμοί από τις εξωφρενικές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, εξοπλισμού και αναλωσίμων.

Αντ’ αυτού επελέγη το πολιτικό θέαμα και ακρόαμα. Άλλο ένα τσίρκο που θα δίνει τροφή στις καφενειακές αντιπαραθέσεις, με τις τηλεοπτικές αναμεταδόσεις που θα παρακολουθούμε από τους καναπέδες. Ώσπου να καταλήξει και αυτό ως μια φούσκα, ως προς την πολιτική του διάσταση. Δεν απομένει παρά να κλείσω με ένα απόσπασμα από το ποίημα «Εν άστει άλλοτε», της συλλογής «Φιλήσυχοι Πολίτες»:

Πολύ καλά τα πράγματα ως έχουνε.

Και τσίρκα μπόλικα περνάνε απ’ την πόλη μας

και πλήθος παραστάσεις η ΑΡΧΗ μας οργανώνει.

Άλλωστε δεν χρειάζεται να βγεις μες τη βροχή

δημόσια θεάματα ζητώντας.

Ετούτος ο καινούργιος άρχοντας,

τα μάλα χουβαρντάς, μας εξασφάλισε

ψυχαγωγία διαρκή μέσα στο σπίτι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου