Οχι άλλα παίγνια με το «σκοπιανό»

οχι-άλλα-παίγνια-με-το-σκοπιανό-152220

Εχουν βεβαίως δίκαιο όσοι, πολίτικοι και δημοσιογράφοι, διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε καν τους πολιτικούς αρχηγούς, για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικώς με το όνομα της ΠΓΔΜ. Για το αν αποδέχεται ως βάση τελικής διαπραγμάτευσης και ενδεχόμενης συμφωνίας κάποιο από τα πέντε ονόματα που παρέθεσε στους διαπραγματευτές των δυο πλευρών, ο εντεταλμένος από τον ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Αδίκως όμως διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι έσπευσε να ζητήσει, επί του θέματος αυτού, πρωτίστως τη βοήθεια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι ως κίνηση τακτικής, η πρωτοβουλία αυτή του κ. Τσίπρα ήταν και έξυπνη και ιδιαιτέρως χρήσιμη. Όπως μάλιστα απεδείχθη εκ των πραγμάτων, ήταν και ιδιαιτέρως αποτελεσματική. Ο Αρχιεπίσκοπος, με τη μετριοπάθεια που τον διακρίνει, πήρε μια σωστή θέση απέναντι σε όσους επιχειρούν να υποκαταστήσουν μια δύσκολη διπλωματική μάχη με τα άσφαιρα πυρά των κινητοποιήσεων, όπως το συλλαλητήριο της Κυριακής, στις όποιες βάζουν τη σφραγίδα τους κάποιοι «σκληροπυρηνικοί» ιεράρχες. Άρα, ο πρωθυπουργός κέρδισε από αυτή τη συνάντηση το γεγονός ότι ο προκαθήμενος της Εκκλησιάς της Ελλάδος, όχι μόνον δεν «ευλογεί» αυτή τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων ιεραρχών, όπως του Θεσσαλονίκης Άνθιμου, αλλά και διαχωρίζει τη θέση του, συνιστώντας ψυχραιμία και ομοψυχία.

Από κει και πέρα, είναι στο χέρι των πολιτικών ηγετών των άλλων κομμάτων, πρωτίστως δε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να υποχρεώσουν τον κ. Τσίπρα να μάθει να σέβεται τις θεσμικές λειτουργιές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Έχουν τρόπους να τον «σύρουν» στη Βουλή, για υπεύθυνη ενημέρωση του ελληνικού λαού. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να ξεκαθαρίσει τη δίκη του θέση. Να παύσει να ετεροπροσδιορίζεται, με το να δηλώνει ότι θα εξαρτήσει τη στάση του από το τι θα πράξει ο Καμμένος.

Όταν διεκδικείς την εντολή να κυβερνήσεις τη χώρα, οφείλεις να έχεις ξεκάθαρες θέσεις για τα μεγάλα προβλήματα. Πόσο μάλλον για τα «εθνικά», που ταλανίζουν την πατρίδα μας επί δεκαετίες. Θέσεις υπέρ των όποιων να μάχεσαι με υπευθυνότητα. Και όχι να εξαρτάς τη στρατηγική και την τακτική σου από το τι παιγνίδια ενδέχεται να παίξει οποιεσδήποτε αναξιόπιστος ψεκασμένος.

Δεν είναι ώρα για παίγνια τακτικής. Είναι ώρα εθνικής ευθύνης για όλους.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου