Θα αποδεχθούμε ως «μακεδονική» εθνικότητα-γλώσσα;

θα-αποδεχθούμε-ως-μακεδονική-εθνικ-168106

Συμφώνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και όσα δήλωσε στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, είμαστε «κοντά στη λύση», σχετικώς με την τελική ονομασία της γειτονικής χώρας. Την ίδια ώρα, αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ακριβώς την ημέρα που επισκέπτεται την Αθήνα ο αλβανικής καταγωγής αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, παρουσιάζουν ένα κείμενο ως σχέδιο συμφωνίας.

Το θετικό αυτού του σχεδίου, εφόσον βεβαίως είναι πραγματικό, είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί από την ελληνική πλευρά ο γεωγραφικός προσδιορισμός «Βόρεια» ή «Άνω Μακεδονία». Τους λόγους για το απαράδεκτο του οποίου ανέλυσα προ ολίγων μόλις ημερών. Και υιοθετείται επιτέλους το «Νέα Μακεδονία».

Το άκρως αρνητικό είναι το σημείο που αναφέρεται στο πως θα χαρακτηρίζεται η εθνικότητα και η γλώσσα των κάτοικων αυτής της χώρας. Ως «μακεδονική». Όπερ είναι και ψευδές και αντιδημοκρατικό. Διότι συνιστά …διαγραφή του ενός τρίτου του πληθυσμού αυτής της χώρας, που είναι αλβανόφωνοι.

Είχα, από τον Φεβρουάριο του 2006, διατυπώσει μια ρεαλιστική πρόταση. Την όποια; και επαναφέρω:

«Η στήλη είναι πολύ μικρή για να φιλοδοξεί παρέμβαση στην χάραξη εξωτερικής πολιτικής. Μπορεί όμως να ρίξει μια ιδέα. Απλή όσο και το αβγό του Κολόμβου. Να επιχειρήσουμε να αναζητήσουμε συμμάχους μέσα στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Ευαισθητοποιώντας, με μια πρόταση, πού ακόμη και αν κατηγορηθεί ως κουτοπόνηρη, δεν παύει να έχει και το επίχρισμα αλλά και την ουσία μιας δημοκρατικής εντιμότητας, απέναντι σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτής της χώρας. Τους αλβανόφωνους. Ενώ θα έσπευδε να την υποστηρίξει ασφαλώς και η Αλβανία.

Η πρόταση με δύο λόγια είναι πολύ απλή. Να προωθήσουμε την ιδέα σαφούς εθνολογικού προσδιορισμού αυτής της χώρας. Την οποία κατοικούν, κατά κύριο λόγο δύο εθνότητες. Αλβανοί και Σλάβοι. Άρα, αν στον γεωγραφικό προσδιορισμό «Μακεδονία» -τον οποίο στην πραγματικότητα έχει πια αποδεχθεί η διεθνής κοινότητα- προταχθεί ο εθνολογικός «Αλβανοσλαβική», θα μπορούσε και για μας και για κείνους να ισχύσει το «και η πίτα …μισή και το σκυλί χορτάτο».

Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή, λόγω των συσχετισμών στην πολιτική ζωή της ΠΓΔΜ, να προωθήσουμε αυτή την ιδέα, που ενώ «κολακεύει» τους αλβανόφωνους, αποτρέπει την αναγνώριση δήθεν «μακεδονικής» εθνικότητας.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου