Η «Αριστερά» επιβεβαιώνει τον Οργουελ

η-αριστερά-επιβεβαιώνει-τον-οργουε-212416

Ακούς από τηλεοράσεως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αυτής της «αριστερής» κυβέρνησης. Τον καλοσπουδαγμένο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Που προβάλλει εαυτόν ως «λαϊκό παιδί», επειδή, λέει, έμεινε και δυο χρόνια στο Αιγάλεω. Και νομίζεις ότι ξαναζείς τη «Φάρμα των ζώων». Αυτό το αριστούργημα του Τζορτζ Όργουελ. Το τόσο προφητικό για την εξέλιξη των εν εξουσία πρώην «αγωνιστών», όταν πια γίνονται καθεστηκυία τάξη. Και πρέπει, πάση θυσία, να προστατεύσουν την εξουσία τους.

Όταν τα ζώα επαναστάτησαν και ανέλαβαν την αυτοδιαχείριση της φάρμας τους, ψήφισαν και μια διακήρυξη για τα δικαιώματα τους. Ξεκινώντας από την αρχή «όλα τα ζώα είναι μεταξύ τους ίσα».

Τα πράγματα άλλαξαν όμως όταν στην κορυφή της εξουσίας εδραιώθηκε το πονηρό γουρούνι. Έχοντας στήσει έναν μηχανισμό από πιστά σκυλιά, που κατασπάρασσαν όποιο άλλο ζωντανό τολμούσε να έχει άποψη. (Ήταν μια ευθεία βολή του συγγραφέα, που ήταν από τους πρωτοπόρους της βρετανικής Αριστεράς στην εποχή του, κατά του σταλινικού καθεστώτος.)

Τότε λοιπόν το «όλα τα ζώα είναι ίσα», υπέστη μια ελαφρά τροποποίηση, με την προσθήκη της φράσης «αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα άλλα». Με την όποια ο συγγραφέας περιέγραφε την επιβολή της κομματικής νομενκλατούρας στις κοινωνίες των χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Τώρα λοιπόν παρακολουθούμε μια «αριστερή» κυβέρνηση να συναγωνίζεται την ευρηματικότητα του Όργουελ. Πορεύθηκαν προς την εξουσία με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Με τον ηγέτη τους, Αλέξη Τσίπρα, να συναγωνίζεται τον σοφό Αθηναίο νομοθέτη Σόλωνα, υποσχόμενος στους καθημαγμένους… σεισάχθεια, σε αντιδιαστολή με τους «κακούς» που κυβερνούσαν τότε:

«Αυτοί λένε πλειστηριασμούς, εμείς λέμε σεισάχθεια». Αλλά τώρα, αλλάζουν τροπάριο. Και ο Τζανακόπουλος μάς ενημερώνει: «Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Με την οργουελική προσθήκη του όρου «λαϊκό»… καθάρισαν. Απομένει να μάθουμε τι ακριβώς εννοούν ως «λαϊκό σπίτι». Διότι από τους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς φάνηκε καθαρότατα, ότι εκπλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες αναξιοπαθούντων. Όχι στην Εκάλη, αλλά στην Καλάθια και τη Νίκαια, κατ’ εξοχήν εργατικές περιοχές. Με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση μιας χήρας με δυο ορφανά, που αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειο που είχε λάβει ο μακαρίτης σύζυγος της.

Οι Τζανακόπουλοι, όλων των εποχών και όλων των αποχρώσεων, αυτή την αποστολή έχουν. Να κάνουν το μαύρο άσπρο. Δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα. Το ερώτημα είναι ώς πότε θα υπάρχουν αφελείς να τους πιστεύουν.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου