Τα σακίδια του Αϊ-Βασίλη και του Τσακαλώτου

τα-σακίδια-του-αϊ-βασίλη-και-του-τσακαλ-225021

Εάν πιστεύετε στον Αϊ-Βασίλη, μακάρι να έχει για τον καθένα σας ένα ωραίο δώρο στον σάκο του, την πρωτοχρονιά που θα μας έλθει. Αν όχι, αν περιμένατε τα δώρα να τα φέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με το δικό του σακίδιο, «λυπάμαι χάσατε» που έλεγε κάποτε και η Μαρία Αλιφέρη.

Το σακίδιο του Τσακαλώτου, όπως αποδεικνύεται από τον προϋπολογισμό του 2018, δεν έχει πράγματα για …άδειασμα. Ζητά δοσίματα για γέμισμα. Δεν περιέχει παροχές. Μόνο νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που πλήττουν κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα:

  • Καταργείται η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Οπότε θα έχουμε νέα μείωση καθαρών αποδοχών τόσο των μισθών όσο και των συντάξεων. Μισθωτός, ή συνταξιούχος των χιλίων ευρώ (υπάρχουν ακόμη τέτοιοι τυχεράκηδες) θα χάσει 15 ευρώ ακόμη. Ίνα διορθωθεί η παροιμία (μιας και αρέσουν στον πρωθυπουργό οι παροιμίες και τις χρησιμοποιώ συχνότατα) κατά την όποια «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι». Διότι τώρα υπερισχύει το «φασούλι το φασούλι …αδειάζει το σακούλι» του οικογενειακού εισοδήματος.
  • Καταργείται η έκπτωση 10%, λόγω ιατρικών δαπανών, από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Προφανώς επειδή οι παροχές του ΕΟΠΠΥ καλύπτουν πλέον, επί Πολάκη, πλήρως τις ανάγκες προληπτικής ιατρικής και περίθαλψης όλων των Ελλήνων. Ώστε δεν χρειάζεται να προσφεύγουν και σε ιδιώτες ιατρούς. Και προφανώς, επίσης, διότι άπαντες οι ιατροί έχουν πλέον αποκτήσει τέλεια φορολογική συνείδηση, ώστε δεν χρειάζεται να έχουν κάποιο κίνητρο, οι φορολογούμενοι να τους πιέζουν για αποδείξεις. Αντιθέτως, με την κατάργηση ακόμη και αυτής της γλίσχρας έκπτωσης, έχουν συμφέρον να πληρώνουν κάτι λιγότερο, στο γιατρό τους, αλλά… μαύρα, ώστε να επωφελούνται και οι δύο.
  • Αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση των κατοίκων των νησιών, καθώς οι συντελεστές ΦΠΑ από 4%, 9% και 17% ανεβαίνουν στο 6%, 13% και 24% σε 32 νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.
  • Επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, από 0,50 έως 4 ευρώ ημερησίως. Δηλαδή ακριβαίνουν και άλλο οι -ολιγοήμερες πλέον- διακοπές της μέσης ελληνικής οικογένειας.
  • – Μειώνεται στο μισό το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Και μην ακούσω τίποτε για νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτά όλα, είναι άκρως… αριστερά και ριζοσπαστικά. Το λέει και ο Αλέξης.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου