Η κωμική και τραγική όψη της ιδεοληψίας

η-κωμική-και-τραγική-όψη-της-ιδεοληψία-249309

Ξεκινάμε από τη διασκεδαστική πλευρά. Την κωμωδία. Ποιος να φανταζόταν ότι ο άλλοτε καταληψίας μαθητής, Αλέξης Τσίπρας, θα εμφανιζόταν στη Βουλή ως υπερασπιστής των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως συνέβη κατά τη συζήτηση για την εγκληματικότητα. Αλλά το …ψυχαγωγικό μέρος τελειώνει εδώ. Από και πέρα το έργο γίνεται εφιαλτικό. Βίας και τρόμου. Αυτού που μας έχει οδηγήσει να θωρακίζουμε πόρτες, παράθυρα, εξώστες, με σιδεριές, καθιστάμενοι έγκλειστοι στα ίδια μας τα σπίτια.

Μια πραγματικότητα που υπήρχε βεβαίως και όταν κυβερνούσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ως συνέπεια της τεράστιας εισβολής εγκληματικών στοιχείων από διάφορες χώρες μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Όταν γέμισε η Ελλάδα εισαγόμενες μαφίες: Ρωσική, βουλγαρική, γεωργιανή, ρουμάνικη. Και την αλβανική, που είναι πολυπληθέστερη και πιο πολυπλόκαμη. Με την πρόσφατη προσθήκη Πακιστανών, Αφγανών και τζιχαντιστών.

Απλώς ετούτη η κυβέρνηση έκανε τα πράγματα χειρότερα. Μόλις δυόμισι μήνες από τη νίκη της στις 16 Απριλίου 2015, από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να καταργήσει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας «Τύπου Γ», όπως εκείνη στον Δομοκό. Και οι κάποι των μαφιών αυτών να φιλοξενούνται με άνεση στον Κορυδαλλό, διαθέτοντας και κινητά, μέσω των οποίων παραγγέλλουν συμβόλαια θανάτου ή εκφοβισμού για εκβίαση, όπως στην περίπτωση του αδικοχαμένου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος έφερε το νομοσχέδιο, που υπερψηφίσθηκε μόνο από τους Συριζανέλ, ανέπτυξε μια πρωτότυπη θεωρία κατά την όποια όλοι οι κατάδικοι, ανεξαρτήτως του είδους των εγκλημάτων τους, δηλαδή ακόμη και οι υπότροποι και κατ’ επάγγελμα εκτελεστές, ή έμποροι ναρκωτικών, οι καθ’ έξιν βιαστές, πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους φτωχοδιάβολους.

«Το νομοσχέδιο για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος καταργεί τις φυλακές τύπου Γ. Αυτού του είδους οι φυλακές αντίκεινται στα θεμέλια του κράτους δικαίου, αφού διαφοροποιούσαν τη μεταχείριση των κρατουμένων με βάση το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνταν ή είχαν καταδικαστεί».

Ας μας πουν σε ποια ευνομούμενη χώρα δεν ισχύει η αρχή της αναλογικότητας έναντι των διαφόρων εγκλημάτων. Και ποιες άλλες χώρες έχουν καταργήσει τις φυλακές «υψίστης ασφαλείας» τα τελευταία χρόνια. Ή που αλλού, πρόεδρος Βουλής διατάσσει, αναρμοδίως την αστυνομία να απελευθερώσει εκείνους που έχει συλλάβει για επίθεση κατά του Κοινοβουλίου, εμποδίζοντας την εξιχνίαση της υπόθεσης «Ρουβίκωνας».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου