Σιγά μη στάξει η ουρά τη… Οικοκρατίας μας

σιγά-μη-στάξει-η-ουρά-τη-οικοκρατίας-μ-322713

Ας εκτιμήσουμε, κατ΄ αρχήν, ως θετική την αντίδραση του προέδρου της ΝΔ στην ανακοίνωση του Γιάννη Τραγάκη, με την όποια άφηνε, δίκην γονικής παροχής, την έδρα του στην Β΄ Πειραιώς στον υιό του. Αλλά ποιο είναι το ζητούμενο κ. Μητσοτάκη; Διότι δεν μας είπατε -και πώς να μας το πείτε- ότι στόχος σας είναι να κτυπηθεί η οικογενειοκρατία στην πολιτική μας ζωή. Αλλά ότι σας ενόχλησε που ο βουλευτής σας ανακοινώσε τη… διαδοχή του από τον υιό του χωρίς να σας ερωτήσει. Δηλαδή; Αν ρωτούσε προηγουμένως, όλα θα ήταν εντάξει;

Φτάσαμε να έχουμε στην πολιτική μας ζωή στρατιές επιγόνων. Τον έβδομο γόνο του οίκου Μητσοτάκη, Κώστα Μπακογιάννη. Τον πέμπτο του οίκου Καραμανλή, στον οποίο ανήκε και ο εξ αδελφής ανιψιός Μιχάλης Λιάπης. Τον τέταρτο του οίκου Αλαβάνου – αυτόν όμως στον χώρο της Αριστεράς, ενώ οι προηγούμενοι ήταν κεντρώοι. Τον τρίτο του οίκου Παπανδρέου (και με τους τρεις να γίνονται πρωθυπουργοί). Τον τρίτο Βαρβιτσιώτη. Τον δεύτερο του οίκου Σαμαρά. Τη δεύτερη Γεννηματά. Και πάει λέγοντας. Και όχι μόνο «πρωτοκλασάτους». Ενδεικτικώς αναφέρω μερικά μόνο ονόματα: Γαλενιανός, Κεφαλογιάννης, Διαμαντίδης, Χατζηγάκης, Πεντάρης, Πέτσος, Πιτσιώρης, Παναγιωτόπουλος (Καβάλας), Τζιτζικώστας, Δαμιανός, Δαβάκης, Ταλιαδούρος, Μπουγάς και πλήθος άλλων.

Όχι μόνο τεκνά και αδελφοί, αλλά και ανίψια (Λιάπης, Λιβανός, Αγάτσα κλπ) γαμπροί και νύφες -όπως το σόι Φλώρου στη Θεσσαλία- ή σύζυγοι, διαδέχονται ο ένας τον άλλο δημιουργώντας γένη «ευγενών». Γέμισε από πρίγκιπες και βαρόνους το πολιτικό μας σύστημα. Το μοναδικό σε ολόκληρη τη δημοκρατική Ευρώπη. Είδατε τους απογόνους των Τσόρτσιλ, Ντε Γκολ, Αντενάουερ να κυριαρχούν στη ζωή της Βρετανίας, της Γαλλίας ή της Γερμανίας; Μόνο εδώ είναι κληρονομικό το… χάρισμα του πολιτεύεσθαι;

Τώρα με την «για πρώτη φορά Αριστερά» το φαινόμενο συνεχίζεται. Με τα ζεύγη Δρίτσα-Χριστοδουλοπούλου, Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου, τους συνεπώνυμους εξαδέλφους των Τσίπρα και Καμμένου κλπ.

Βεβαίως δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει εκείνους που προωθούν τα παιδιά, τα αδέλφια, τα ανίψια και όλο τους το σόι. Αυτοί, το συμφέρον τους κοιτάνε. Σημασία έχει τι κάνουμε εμείς, οι πολίτες, που τρέχουμε προθύμως να στηρίξουμε τους «πρίγκιπες».

Αξιολογώντας εκείνο που πράγματι ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη, το ότι «δεν ρωτήθηκε», ουδόλως αισιοδοξώ ότι θα τελειώσουμε κάποτε με αυτή την…Οικοκρατία, ώστε να γίνουμε πράγματι Δημοκρατία.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου