Τι τις θέλετε τις «κορώνες» όταν είστε… ξεβράκωτοι;

τι-τις-θέλετε-τις-κορώνες-όταν-είστε-364611

Αγαπητέ και κατά τα λοιπά συμπαθέστατε γείτονα Κώστα Γαβρόγλου, ειλικρινώς στενοχωρούμαι με αυτά που διαβάζω. Όχι τόσον επειδή δεν υπηρετήσατε τη θητεία σας. Δεν είστε δα ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος από αυτό που ονομάζουμε «πολιτικό δυναμικό της χώρας» -και ακόμη περισσότερο, από το καλούμενο ως «πολιτιστικό δυναμικό»- που αξιοποίησε τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας για να αποφύγει τη στράτευση. Ούτε ο μόνος που κατέλαβε και υπουργικό αξίωμα, ενώ ακόμη και για να διορισθεί κάποιος ως κλητήρας στο δημόσιο, είναι, κατά νόμον, «προαπαιτούμενο» να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Άκουσα όσα είπατε στη Βουλή υπερασπιζόμενος τη νομοθετική ρύθμιση που εισηγηθήκατε, για την αφαίρεση του προνομίου να σηκώνουν τη σημαία στις σχολικές παρελάσεις οι άριστοι στις επιδόσεις. Και επειδή συνέπιπτε με όσα έγραψα και εγώ, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα στη φιλοπατρία όλων των Ελληνόπουλων, ακόμη και εκείνων που δεν είναι τόσο «σπασικλάκια», όπως ήταν π.χ. ο γιος μου σε όλη τη μαθητική του θητεία, χάρηκα που ο γείτονας μου, με τον οποίο έχουμε πιει ένα ποτηράκι, είπε τα ακόλουθα:

«Για εμάς η σημαία δεν πρέπει να είναι βαθμολογικό έπαθλο. Όλοι έχουν δικαίωμα να την κρατούν, όπως και υποχρέωση να την υπερασπίζονται». «Στρατό δεν πάνε μόνον οι άριστοι μαθητές, πάνε όλοι, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους».

Όλα αυτά αποδείχθηκαν, μέσα σε λίγες ώρες, «πολύ ωραία για να είναι και αληθινά». Διότι αποδείχθηκε ότι εσείς, προσωπικώς, αποφύγατε αυτό που αποδέχεσθε ως υποχρέωση όλων. Νομοτύπως βεβαίως. Δεν κάνατε καμιά παρανόμια. Αλλά εδώ επανέρχεται το καταγεγραμμένο ως «Βουλγαράκειο δίλημμα». Το κατά πόσον δηλαδή «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» για ένα δημόσιο πρόσωπο. Και δη για κορυφαίο στέλεχος της εκάστοτε εξουσίας.

Ειλικρινώς απορώ και εξίσταμαι. Τι τις θέλατε όλες αυτές τις πατριωτικές κορώνες ως περιγραφή προϋποθέσεων, προκειμένου κάποιος να έχει το δικαίωμα να σηκώσει τη σημαία, όταν βάσει αυτών των προδιαγραφών εσείς ο ίδιος αποκλείεσθε αυτού του δικαιώματος;

Εκ των υστέρων, κάποια κυβερνητικά παπαγαλάκια, πάνε να εμφανίσουν την επιλογή σας να εξαγοράσετε την υποχρέωση θητείας επί οκτάμηνο (ως φοιτητής εξωτερικού, ενώ για τους άλλους ήταν 24μηνη) ως …αντιστασιακή επιλογή, επειδή αυτό συνέβη το 1971. Έλεος. Όσοι αφήσαμε αίμα και δόντια στα ειδικά στρατόπεδα εκείνης της περιόδου, ανατριχιάζουμε.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου