Ναυάγιο, αλά Ελληνικά

ναυάγιο-αλά-ελληνικά-493279

Αυτή η ιστορία με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καθιστά ανενεργό τον «Ελληνικό Νηογνώμονα», είναι η επιτομή αλλά και η… ανατομία του ρωμαίικου τρόπου λειτουργίας.

Επί δώδεκα χρόνια, από το 1998, οπότε θα έπρεπε να έχει συμμορφωθεί ο «Ελληνικός Νηογνώμων» προς τις κοινοτικές προδιαγραφές λειτουργίας όλων των νηογνωμόνων, οι υπεύθυνοι ζητούν κάθε τόσο μια παράταση. Και καμιά παράταση δεν τους έφτασε για να συμμορφωθούν.

Και μιλάμε για έναν φορέα από τον οποίο εξαρτάται η ζωή και ακεραιότητα όλων των Ελλήνων που μπαίνουν κάποια στιγμή σε ένα πλοίο. Πόσο μάλλον των μόνιμων κατοίκων των νησιών, των ιδίων των πληρωμάτων, αλλά και των οδηγών φορτηγών που μεταφέρουν προϊόντα είτε εντός της Ελλάδος είτε στο εξωτερικό. Αλλά και των ξένων που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Είναι αυτός ο Νηογνώμων ο οποίος με… δικά του κριτήρια, τελείως ξένα προς εκείνα που επιβάλλουν οι κοινοτικές οδηγίες, έδινε τόσα χρόνια πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε όλα τα σαπιοκάραβα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση εκείνα του Αγούδημου. Για τα οποία έχω άμεση αντίληψη. Που φτάνει ως την ανατριχιαστική διαπίστωση που κάναμε ένα καλοκαίρι, επιστρέφοντας από την Φολέγανδρο, ότι ταξιδεύαμε με πλοίο που είχε ρήγμα, λίγο πάνω από τα ίσαλα… μπαλωμένο με τσιμέντο.

Βέβαια δεν πρόκειται για κρατικό φορέα αλλά για ανεξάρτητη μη κυβερνητική υπηρεσία. Αλλά η ευθύνη ελέγχου της ορθής λειτουργία της και συμμόρφωσης προς την κοινοτική νομοθεσία, πριν από την ευρωπαϊκή επιτροπή, είναι των ελληνικών κυβερνήσεων και ειδικότερα των υπουργών Ναυτιλίας.

Τώρα φτάσαμε να καταργεί τον ελληνικό νηογνώμονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μένουν στον αέρα όλα τα πλοία των οποίων έληξε ή θα λήξει τους επόμενους μήνες το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, αλλά κανένας, είτε από τον Νηογνώμονα είτε από όσους είχαν και έχουν την πολιτική ευθύνη ως εποπτεύοντες, αυτά τα δώδεκα χρόνια, δεν πρόκειται να «πληρώσει» με καταλογισμό προσωπικής ευθύνης.

Όπως κανείς δεν πλήρωσε για την αμέλεια –ή και δολιότητα αρκετών- εξ αιτίας της οποίας η Ελλάδα έχει καταδικασθεί τόσες φορές –και οι φορολογούμενοι πληρώνουμε τα βαρύτατα πρόστιμα- για την μη συμμόρφωσή της είτε στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είτε γενικότερα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου