Το κόλπο με τα «ματωμένα πλεονάσματα»

το-κόλπο-με-τα-ματωμένα-πλεονάσματα-406280

Όταν κυβερνούσαν οι «γαλαζοπράσινοι» ή «Σαμαροβενιζέλοι», όπως τους αποκαλούσε σχετλιαστικώς η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, στη δική τους έπαρση για το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφάνιζαν, όλο το «σύστημα Σύριζα» είχε μια σταθερή απάντηση. Που εκπορευόταν είτε από στόματος Αλέξη Τσίπρα, είτε από τα φίλια μέσα ενημέρωσης. Τα πλεονάσματα ήταν απαράδεκτα και τα αποκαλούσαν «αιματοβαμμένα», ή, επί το συντομότερο, «ματωμένα».

Τώρα επαίρονται για τα δικά τους πρωτογενή πλεονάσματα. Τα οποία προβάλλουν διθυραμβικώς ως μέγιστες αποδείξεις αποτελεσματικότητας της δικής τους διακυβέρνησης. Αποσιωπώντας το πώς ακριβώς καταφέρνουν να εμφανίσουν, με στατιστικά παιγνίδια, αυτά τα πλεονάσματα. Το πόσο «ματωμένα» είναι και αυτά. Και από πού προέρχεται το αίμα που τα βάφει. Ποιες κοινωνικές ομάδες προσφέρουν, ουχί βεβαίως εκουσίως, το αίμα τους για να σχηματισθούν αυτά τα στατιστικά πλεονάσματα. Και δεν πρόκειται βεβαίως για τις ευπορότερες, αλλά για τις πλέον αδύναμες.

Κλαίμε, τούτο τον καιρό και εμείς, οι δημοσιογράφοι, για το γεγονός ότι, για δεύτερο μήνα, δεν καταβλήθηκαν οι επικουρικές μας συντάξεις, ούτε πληρώνονται οι δαπάνες για τις ιατρικές εξετάσεις μας. Αλλά στην περίπτωσή μας, σε σύγκριση με το τι συμβαίνει με άλλους συνταξιούχους, ισχύει η λαϊκή παροιμία «κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμένες». Διότι, τουλάχιστον, ως τον Απρίλιο, πετσοκομμένη μεν, αλλά πάντως εισπράτταμε την επικουρική μας. Ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι, δεν έπαιρναν και δεν παίρνουν ούτε δεκάρα.

Στα … «αριστερά» και «φιλολαϊκά» κόλπα για να εμφανισθούν πλεονάσματα, περιλαμβάνεται και το τέχνασμα της μη έκδοσης επικουρικών συντάξεων. Ένα σύνολο 119.000 ανθρώπων περιμένουν ματαίως να πάρουν τέτοια σύνταξη από τον Ενιαίο Φορέα Επικουρικών Ασφαλίσεων. Ήταν 24.000 επί «γαλαζοπράσινων». Και προστέθηκαν, από την πρωτοχρονιά του 2015 και εντεύθεν, άλλες 75.000 απόμαχοι της εργασίας, που αγωνιούν.

Αν γινόταν αυτή η εκταμίευση, θα έπρεπε να καταβληθεί ένα ποσόν που ξεπερνά τα πεντακόσια εκατομμύρια. Τα οποία θα έριχναν το πλεόνασμα κάτω από τους φιλόδοξους στόχους. Και θα ξίνιζαν οι δανειστές. Έτσι βρέθηκε ένας τρόπος να «καθυστερεί» η καταβολή: Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών, δια του νεφελώματος Κατρούγκαλου. Προσθέστε άλλα οκτακόσια εκατομμύρια από τη μη καταβολή εφάπαξ. Και πείτε μου, αν αυτά τα πλεονάσματα είναι ή όχι «ματωμένα». Αν αυτή η στατιστική πολιτική απάτη είναι «αριστερή» πολιτική.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου