Ζητείται ρυθμός ανάπτυξης …κοντά στο 10%

ζητείται-ρυθμός-ανάπτυξης-κοντά-στο-10-421556

Ανάγκη να αντιληφτούμε πόσο πράγματι ρεαλιστική είναι η προοπτική να οδηγήσει σε ευτυχές αποτέλεσμα η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση Συριζανέλ. Για την όποια τόσο πολύ κορδακίζονται, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβερνητικής προπαγάνδας στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ και αλλού. Και για να καταλάβουμε τι πράγματι συμβαίνει, είναι ανάγκη να κοιτάξουμε γύρω μας. Στο άμεσο περιβάλλον μας. Στην ευρωζώνη, στην όποια ανήκουμε.

Κατά τον περασμένο χρόνο λοιπόν, στην ευρωζώνη, οπού ανήκουν και οι ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι δείκτες …υγείας της οικονομίας ήταν δύο: Ο ρυθμός ανάπτυξης και τα πλεονάσματα. Αυτοί δηλαδή οι δείκτες που πρόκειται να κρίνουν την αποτελεσματικότητα ή το ατελέσφορο της συμφωνίας που είχε προσφερθεί τον Μάιο του 2016 στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά, μετά από επικοινωνιακό νάζια και κόλπα, την υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, με δυσμενέστερους όρους, τον Ιούνιο του 2017. Και με την όποια δεσμεύει τη χώρα για πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2% ως το 2060.

Ο μέσος όρος ρυθμού ανάπτυξης στις χώρες της Ευρωζώνης, το 2016, ήταν γύρω στο 2,7%. Και με αυτό τον ρυθμό ανάπτυξης, οι χώρες της Ευρωζώνης πέτυχαν πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο δεν έφτανε καν το 1%. Χωρίς να έχουν τα δικά μας εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα. Με απλή αριθμητική αυτό σημαίνει ότι για να πιάσουμε πλεόνασμα 3,5% κάθε χρόνο, τα επόμενα πέντε χρόνια, πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι 3,5 φορές μεγαλύτερος από εκείνον της ευρωζώνης, δηλαδή το 2,7%. Όπερ σημαίνει ότι πρέπει να ατυχούμε ρυθμούς ανάπτυξης από 9,45% και πάνω. Και μετά ταύτα να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 5,4% για τα επόμενα σαράντα χρόνια. Μόνο που τέτοιους ρυθμούς, για να τους πιάσουμε, θα έπρεπε να είμαστε η …ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να τρώνε τη σκόνη μας και τον καπνό μας και η Γερμανία και οι άλλοι.

Αν πιστεύετε ότι όλα αυτά θα τα πετύχουν, είτε ο Αλέξης με τον Πάνο του, είτε ο Κυριάκος, με όποιον και να συνεταιρισθεί, πραγματικά σας ζηλεύω. Είστε τέρας αισιοδοξίας.

Εμένα μου θυμίζουν τον τίτλο μιας ταινίας σοσιαλιστικού ρεαλισμού που τρέχαμε να δούμε όλοι οι αριστερής καταγωγής και προσανατολισμού στην εφηβεία μου: «Αισιόδοξη τραγωδία».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου