Η Ελλάς των…πισινών

η-ελλάς-τωνπισινών-496120

Στα δεκαεννιά χρόνια της «φιλελεύθερης» και άλλα δεκαεννιά της «σοσιαλιστικής» διακυβέρνησης –δεν περιλαμβάνεται η δεκάμηνη θητεία της σημερινής- γέμισε ο τόπος από νεόπλουτους. Δημιουργημένους συνήθως… δημοσία δαπάνη.
 
Αεριτζήδες, τρωκτικά δημοσίων επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων, εργολάβους και προμηθευτές με φωτογραφικές αναθέσεις που μας καπέλωναν ασυστόλως. Συστηματικούς φοροφυγάδες που ενώ πλούτιζαν προκλητικά, ακόμη προκλητικότερα αξιώναν και επιδόματα κοινωνικής αρωγής, καθώς δήλωναν λιγότερα από τις καθαρίστριές τους.
 
Γεμίσαμε από «σκαφάτους» και «γκλαμουράτους» που ποζάρουν στα «κοσμικά γεγονότα», αλλά και πλάι σε υπουργούς και τοπικούς άρχοντες, χωρίς κανείς να ξέρει πώς ακριβώς «τα κατάφεραν». Και ένα από τα εμβλήματα της κοινωνικής ισχύος τους είναι οι ιδιόκτητες πισίνες. Κατά το πλείστον αδήλωτες. Χαρακτηρισμός που ως τώρα συνόδευε τις κυρίες που ασκούν άνευ αδείας το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου.
 
Συμφωνώ και επαυξάνω λοιπόν με την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να χαρτογραφηθεί η Ελλάδα των… πισινών, ώστε τσιμπώντας όσους δεν τις έχουν δηλώσει να πιάσουν ένα μέρος της φοροδιαφυγής. Εκεί που χαλάει η μανέστρα είναι στο πώς προτίθενται να την κάνουν αυτή τη δουλειά. Διότι μου μυρίζει νέο φαγοπότι επιτήδειων.
 
Γιατί χρειάζεται να μισθωθούν ειδικά αεροσκάφη και ειδικός εξοπλισμός, με εξειδικευμένους εικονολήπτες, φωτογράφους και χαρτογράφους; Για να έχουμε νέες εργολαβίες;
 
Ζούμε την αποθέωση της ψηφιακής εποχής και του διαδικτύου. Όποιος θέλει να εντοπίσει και την τελευταία ανοικτή πισίνα, ακόμη και στην πιο έσχατη γωνιά της Ελλάδας, μπαίνει στο Goog le Earth και τα βλέπει όλα πεντακάθαρα. Και αν πληρώσει το πολύ τετρακόσια δολαριάκια για επαγγελματική συνδρομή, τα βλέπει ακόμη καθαρότερα. Με ακριβές στίγμα. Όχι μόνο σε γεωγραφικές συντεταγμένες. Αλλα σε λεπτομέρειες οδικού χάρτη. Δεύτερο σπίτι από την γωνία των οδών Καραμανλή και Παπανδρέου.
 
Την ηλεκτρονική διακυβέρνηση τη θυμάστε μόνο όταν είναι να μας σερβίρεται μέσω αυτής κανέναν πικρό καταπότιο; Ως εργαλείο ελέγχου δεν σας κάνει;
 
Ποιοι θα φάνε πάλι, για να εντοπίσετε τις πισίνες, ενώ μπορείτε να τις έχετε «στο πιάτο», με κάθε λεπτομέρεια, ακόμη και τρισδιάστατες μέσα από αυτές τις δορυφορικές διαδικτυακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες; Μας περισσεύουν και δεν το ξέραμε;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου