Θα τη βρείτε στο Μουσείο Αυταπατών

θα-τη-βρείτε-στο-μουσείο-αυταπατών-485429

Μεγάλη υπόθεση το διαδίκτυο. Με τις φοβέρες μηχανές αναζήτησης του. Ως πριν από τρεις δεκαετίες, για να βρεις τι έλεγε κάποιος στο παρελθόν για ένα θέμα, και να το συγκρίνεις με ό,τι λέει τώρα, έπρεπε να φας ώρες ατελείωτες, ξεφυλλίζοντας τους τόμους των εφημερίδων. Τώρα «γκουγκλάρεις» απλώς ένα όνομα ή μια φράση στη μηχανή αναζήτησης, και να ολόκληρο το ιστορικό των δηλώσεων. Εμφανίζεται μπροστά στα μάτια σου σε χρόνο δευτερολέπτων.

Στήνεσαι μπροστά στην τηλεόραση και παρακολουθείς την συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Χατζηνικολάου, στον «Αντένα». Και σε «τσιγκλίζει» η εκπληκτική δήλωση κατά την όποια η κοινοβουλευτική ομάδα των Συριζανέλ θα τα ψηφίσει τα μέτρα, χωρίς να έχει πάρει αυτά που ζήτα, από τους δανειστές, για την «ρύθμιση» του χρέους. Και αν, μετά την ψήφιση, δεν τους τα δώσουν, τότε θα τα …ξεψηφίσουνε. Ψηφίζεις, ξεψηφίζεις. Όπως λέμε «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Απλά πράγματα.

Αν βεβαίως δεν έχεις πλήρως υποταγεί στην …γερμανική κυριαρχία, όχι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά του Αλοίσιου Αλτσχάιμερ, και διαθέτεις στοιχειώδες μνημονικό, το ερώτημα έρχεται αμέσως: Μπα, έτσι μας τα έλεγαν τόσον καιρό; Οπότε «γκουγκλάρεις» τα σχετικά, για να βρεθείς μπροστά σε ατελείωτες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με τις όποιες διαβεβαίωναν τους πολίτες, ως λίγες ήμερες πριν, ότι θα είναι τόσο «σκληροί» στη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς», ώστε «δεν πρόκειται να δεχτούμε νέα μέτρα, αν δεν μας δώσουν μαζί και την ρύθμιση του χρέους».

Και μιλάμε για την πιο πρόσφατη, την πιο …ραφιναρισμένη εκδοχή. Όχι για εκείνη την αρχική, την πιο «συμβιβαστή» που έκανε λόγο για «κούρεμα» του χρέους ως «αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση». Αυτή πέρασε στην ιστορία. Θα την αναζητήσετε στο τελευταίο μουσείο που απέκτησε η χώρα. Στο Μουσείο με τις Αυταπάτες. Όπερ εστί πληρέστατον ευρημάτων. Τώρα μιλάμε μόνο για «μεσομακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης». Για …διευκολύνσεις στις πληρωμές.

Ελπίζω ότι δεν έχετε και εσείς αυταπάτες. Ότι δεν περιμένετε να επαναστατήσουν οι βουλευτές των Συριζανέλ και να ρισκάρουν τον σταθερό, για άλλα δυόμιση χρονιά, μισθουλάκο τους, καταψηφίζοντας τα μέτρα, αφού δεν τους τα σερβίρουν «πακέτο» με την ρύθμιση του χρέους, όπως υπόσχονταν τόσον καιρό. Σιγά μη στάξει η ούρα του γαιδάρου.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου