«Κόκκινες γραμμές» και… ροζ κορδέλες

κόκκινες-γραμμές-και-ροζ-κορδέλες-501431

Μετά από ένα εξάμηνο «έμπα ψυχή, έβγα ψυχή», η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές. Μια συμφωνία που κατά τον πρωταγωνιστή της, Ευκλείδη Τσακαλώτο θα κάνει κάποιους Έλληνες να χάσουν. Χωρίς να μας πει αν έστω και ένας πρόκειται να κερδίσει. Η αλήθεια είναι ότι κάποιος κερδίζει. Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας. Κερδίζουν χρόνο. Δεδομένου ότι τα σκληρά μέτρα από αποδέχθηκε πρόκειται να εφαρμοσθούν μετά από δυο χρόνια, (ενώ τα υποτιθέμενα ισοδύναμα «αντίμετρα», κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα μπορέσουν να υλοποιηθούν), έχει στο μεταξύ το περιθώριο να «κάνει τα κουμάντα» του. Να προσπαθήσει να κερδίσει κάποιο χαμένο έδαφος.

Για το ότι τελικώς θα αποδέχονταν τους σκληρούς όρους της αξιολόγησης, μόνο όσοι ζουν με τις δικές τους αυταπάτες, μπορούσαν να αμφιβάλουν. Να περιμένουν ότι τάχα θα ξεσηκωθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές και θα καταψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα, οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές. Όσοι διαθέτουν κοινό νου και έχουν επαφή με την πραγματικότητα, αντιλαμβάνονταν ότι όλα αυτά είναι όνειρα …εαρινής νυκτός, που γλυκαίνουν τον ύπνο κάποιων, στην οδό Πειραιώς. Ότι στην πραγματικότητα, για μια ακόμη φορά, οι βουλευτές των Συριζανέλ θα φερθούν ως κότες, αφού προηγουμένως σκεφθούν ως …γαλοπούλες.

Θυμίζω για την ιστορία ένα σχετικό απόσπασμα από το κείμενο της στήλης στο τέλος του περασμένου μήνα:

Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι δύο.

*** Η μια, η επικρατέστερη εκδοχή, είναι να αποδεχτεί τα πάντα. Όπως κάνει, έστω με νάζια, τα δυο χρόνια που ήδη κυβερνά. Με την ελπίδα ότι θα εμφανισθεί στο μέλλον κάποια ανάκαμψη στην οικονομία, μήπως ανακάμψουν και τα ποσοστά της στο εκλογικό σώμα.

*** Η άλλη είναι η …παλαβή εκδοχή. Να κάνει το χατίρι του Κυριάκου Μητσοτάκη και, αφού πει ένα «ηρωικό όχι» στους «θεσμούς», να πάει για πρόωρες εκλογές.

Πριν πείτε πια από τις δυο θα ισχύσει τελικώς, σκεφτείτε τις …γαλοπούλες. Και αναρωτηθείτε αν έχουν κανέναν λόγο να ζητούν επίσπευση των …Χριστουγέννων.

Το καταπίνουν λοιπόν και αυτό το πικρό φάρμακο. Ξεχνάνε τις περίφημες «κόκκινες γραμμές» για τις όποιες μας μιλούσαν. Και τώρα θα τρέχουν να απαθανατίζονται τηλεοπτικώς, εκεί που ο Αλέξης θα κόβει τις ροζ κορδέλες στα έργα που έστησαν οι προηγούμενοι. Δείτε μας, καμαρώστε μας, ψηφίστε μας. Εμείς αλλάζουμε την Ελλάδα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου