Ο μεγάλος μπαταχτσής

ο-μεγάλος-μπαταχτσής-851206

Έχουμε ένα κράτος που έχει αυτή την ώρα απόλυτη ανάγκη από την οικονομική συνέπεια των πολιτών στις έναντι του υποχρεώσεις τους. Που ζητάει από τους πολίτες να μη φοροδιαφεύγουν, να μην εισφοροδιαφεύγουν, να μη βάζουν τον ΦΠΑ που εισπράττουν, στο ταμείο της επιχείρησης ή την τσέπη τους. Να μην παρακρατούν παρανόμως εκείνα που πρέπει να του αποδίδουν, επειδή τα έχουν εισπράξει.

Την ίδια ώρα όμως έχουμε ένα κράτος το οποίο, με την μορφή του ΙΚΑ παρακρατά παρανόμως από το 2001 έως σήμερα –και με πράσινες και με γαλάζιες διοικήσεις δηλαδή- πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν πληρώσει, με τις ασφαλιστικές τους εισφορές, εργαζόμενοι και εργοδότες, για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
 
Και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Καταλογίζεται σε κάποιον προσωπική ευθύνη, όπως θα καταλογιζόταν σε οποιοδήποτε πολίτη παρακρατούσε εισφορές υπαλλήλου του; Όχι βέβαια. «Δεν τρέχει τίποτα». Απλώς παγώνουν τα προγράμματα του ΟΕΚ, και κάποιοι εργαζόμενοι που πλήρωναν επί χρόνια, θα μείνουν με την προσδοκία να πάρουν σπίτι.
 
Βλέπετε στο μεταξύ γαλάζιοι και πράσινοι έκαναν και τους χουβαρντάδες. Και έδιναν δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο ακόμη και σε μετανάστες με ελάχιστα χρόνια ασφάλισης στην Ελλάδα. Η ήθελαν να εμφανίσουν «κοινωνικό πρόσωπο» και προχωρούσαν σε επιδοτήσεις ενοικίων με πολύ θολά κριτήρια και διαδικασίες.
 
Το κράτος ως ΙΚΑ –που δε βρήκαν ακόμη χρόνο να εντοπίσουν έναν άνθρωπο ικανό να γίνει διοικητής του, την ώρα που γιγαντώνεται καθώς τους φορτώνουν και άλλες ομάδες ασφαλισμένων- χρωστά στο κράτος ως ΟΕΚ. Αλλά και στο κράτος-ΙΚΑ χρωστά τεράστια ποσά στο …κράτος ως ΔΕΚΟ, ως Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δε συμμαζεύεται.
 
Όταν όμως «το ψάρι βρομάει από το κεφάλι», όταν το ίδιο το κράτος συμπεριφέρεται ως μπαταχτσής, και όχι μόνο έναντι του ΙΚΑ αλλά και των μικροεργολάβων που έχουν παραδώσει έργα και δεν έχουν πάρει ευρώ, και των εφημερίδων που έχουν «λαμβάνειν», από καταχωρίσεις, και των ωρομισθίων καθηγητών και πολλών άλλων που μένουν απλήρωτοι επί μήνες, δίνοντας το παράδειγμα της ασυνέπειας, πως «διδάσκει» τους πολίτες του να είναι συνεπείς;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου