Ο Εμίρης και ο Κακομοίρης

ο-εμίρης-και-ο-κακομοίρης-851206

Διάβασα τη συνέντευξη του διάσημου οικονομολόγου Τζέρεμι Ρίφκιν, στο «ΒΗΜΑ», που υποστηρίζει σταθερά ότι η κρίση του 2008, και τα «απόνερα» της οποίας πλήττουν τώρα την Ελλάδα και άλλες χώρες, ως δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, έχει τη βάση της στα ενεργειακά προβλήματα του πλανήτη. Στο πεπερασμένο των ενεργειακών αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

Πέρα από το αυτονόητο που υποστηρίζει, ότι δηλαδή δεν αρκεί η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και η λιτότητα για να ξεπεράσουμε τα προβλήματά τας, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, ο άνθρωπος δίνει για την χώρα μας μια συγκεκριμένη προοπτική.

«Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο κεφάλαιο. Είναι μια χώρα ιδανικά τοποθετημένη για να ηγηθεί της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης μέσω της πράσινης τεχνολογίας και του Διαδικτύου για τη διανομή της ενέργειας. Είστε η Σαουδική Αραβία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εχετε περισσότερη ηλιοφάνεια και περισσότερους ανέμους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ. Εχετε τη θάλασσα! Αλλά δεν έχετε πολύ χρόνο. Πολλά θα κριθούν τους επομένους έξι μήνες. Το θέμα είναι αν έχετε το κουράγιο να προχωρήσετε».

Με απλά λόγια έχουμε όλες τις προϋποθέσεις, έχουμε την ευλογία του Θεού να γίνουμε… Εμίρηδες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά διαχειριζόμαστε αυτό τον πλούτο ως κακομοίρηδες.

Το τελευταίο που ενδιαφέρει του πολίτες είναι αν φταίει η Μπιρμπίλη ή ο Ρέππας για το ότι, και σε αυτόν τον τομέα, καρκινοβατούμε. Ότι δεν λαμβάνονται τολμηρές αποφάσεις που θα κάνουν δελεαστικές τις επενδύσεις, τόσο σε ξένους ομίλους, όσο και σε Έλληνες, στις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. Εδώ και τώρα.

Την πρώτη ευθύνη άλλωστε την έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Όχι μόνο εκ θέσεως. Αλλά και διότι πρέπει κάποτε να δώσει πρακτικό περιεχόμενο σε αυτό που σταθερά διαλαλεί και υπόσχεται ως «πράσινη ανάπτυξη».

Ο κ. Ρίφκιν διάκειται φιλικώς προς τον κ. Παπανδρέου, με το οποίο είχε ανταλλάξει απόψεις τον Δεκέμβριο, σε γεύμα στο Καστρί. Του αναγνωρίζει ότι εδώ και μήνες «τρέχει». Διό και η προειδοποίησή του έχει ιδιαίτερη αξία:

"Τώρα όμως πρέπει να κοντοσταθεί λίγο και να σχεδιάσει το πρόγραμμα για το μέλλον της Ελλάδας. Αν δεν το κάνει τους επόμενους έξι μήνες, πότε θα το κάνει; Ο χρόνος που χάνετε κάθε ημέρα είναι πολύτιμος".

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου