Ενημέρωση ή συσκότιση;

ενημέρωση-ή-συσκότιση-851206

Μπορεί να φτωχαίνουμε όλο και περισσότερο στα οικονομικά μας, να γίνεται όλο και πιο μίζερη η καθημερινότητά μας, αλλά από μεγάλα λόγια και πομπώδεις εκφράσεις, είμαστε πάμπλουτοι. Ειδικά όταν οι μικροφωνοκράτορες των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης καλούνται να περιγράψουν την πραγματικότητα θαρρείς πως είτε ήλθε η συντέλεια του κόσμου και πιάστηκες στον ύπνο σαν τις μωρές παρθένες, είτε ζεις σε άλλο κόσμο.

 
Συμμετείχα στην απεργία της Τρίτης, σεβόμενος τους κανόνες πειθαρχίας στη συνδικαλιστική τάξη. Και επειδή πιστεύω στην ανάγκη να λειτουργεί ο συνδικαλισμός ως ανάχωμα σε πολιτικές αυθαιρεσίες. Όταν βεβαίως δεν τον ευτελίζουν και δεν τον ξεπουλάνε οι ίδιοι οι εργατοπατέρες. Άλλοτε διότι δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο πέρα από το κομματικό τους καπέλο και άλλοτε διότι απλώς τον χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο για τις πολιτικές τους φιλοδοξίες, ή ακόμη και τον προσωπικό τους πλουτισμό. 
 
Οι βόλτες που έκανα, για να έχω ιδία αντίληψη της πορείας, μου έδωσαν μια εικόνα που δεν είχε καμιά σχέση με όσα άκουγα χθες το πρωί να λέγονται στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα. Ήταν μια πορεία που δεν θύμιζε σε τίποτε «παλλαϊκό ξεσηκωμό». Οπότε αναζήτησα τις εκτιμήσεις ξένων συναδέλφων, που, όντας «έξω από το χορό» είδαν με πιο αντικειμενική ματιά και το πλήθος και το πάθος της πορείας.
 
Η απόσταση ανάμεσα στις ημέτερες πομπώδεις περιγραφές και εκείνες κάποιων ψυχρών παρατηρητών είναι τεράστια. Και συνάμα διδακτική. Δείτε μια άλλη εικόνα από το χαρακτηριστικά ψυχρό ρεπορτάζ της γερμανικής Frankfurter Rundschau: «Η συμμετοχή σε αυτή την απεργία ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Φαίνεται ότι πολλοί Έλληνες έχουν παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις. Η χθεσινή απεργία έπληξε τις ακτοπλοϊκές και τις αεροπορικές συγκοινωνίες. 500 παραθεριστές καθηλώθηκαν στον Πειραιά γιατί λιμενεργάτες εμπόδιζαν τον απόπλου των πλοίων προς τα νησιά. Επίσης ματαιώθηκαν γύρω στις 60 πτήσεις εσωτερικού, αλλά δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα στις διεθνείς πτήσεις.»
 

Εδώ ακούσαμε για χιλιάδες επιβάτες που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν και για «την πιο μεγαλειώδη πορεία» και άλλα ηχηρά παρόμοια. Εδώ αναδείχθηκε ως άριστο το μέτρο. Αλλά φαίνεται ότι πήρε των ομματιών του και αυτοεξορίστηκε. Αφήνοντας στη θέση του την αμετροέπεια, που αντί να διαφωτίζει, συσκοτίζει και συγχύζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου