Πειράζει που ανησυχώ; (2)

πειράζει-που-ανησυχώ-2-851206

Χθες αναφέρθηκα στο ένα από τα σενάρια για το πώς έφτασε το «μοιραίο δέμα» με τη βόμβα στο γραφείο του άτυχου υπασπιστή του κ. Χρυσοχοΐδη. Εκείνο της διακίνησης μέσω ΕΛΤΑ, όπου με το «νομίζαμε ότι τα ΕΛΤΑ ελέγχουν το περιεχόμενο» αναδεικνύεται η χαλαρότητα, η ανεπάρκεια και κυρίως η έλλειψη επαγγελματισμού στο χώρο της κρατικής μηχανής.

Αξίζει όμως σήμερα να σταθούμε και στο άλλο σενάριο. Εκείνο κατά το οποίο το φονικό δέμα δεν ελέγχθηκε από κανέναν, δεν πέρασε από τον ακτινοσκοπικό έλεγχο των ειδικών μηχανημάτων, επειδή είχε ένα οιονεί «πιστοποιητικό ασφαλείας»: Είχε φτάσει στο υπουργείο από το πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη. Το έφερε δηλαδή ως την Κατεχάκη έμπιστο πρόσωπο.

Εδώ αναδεικνύεται η εκκωφαντική ανεπάρκεια των χιλιάδων παρατρεχάμενων που έχουν αποσπασθεί από την εργασία τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στα πολιτικά γραφεία υπουργών, βουλευτών και κομμάτων. Που έχοντας ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη των πελατειακών σχέσεων, το μυαλό τους λειτουργεί μόνο προς αυτή την κατεύθυνση. Τόσο ώστε να χάνεται η κοινή λογική.

Με κοινή λογική, όσοι έχουν την ευθύνη λειτουργίας του πολιτικού γραφείου ενός υπουργού, δεν θα διαβίβαζαν το συγκεκριμένο δέμα στο υπουργείο, αλλά θα το έστελναν πίσω στον φερόμενο ως αποστολέα για τρεις λόγους:

Πρώτον, διότι στους καιρούς που η κοινή γνώμη σκανδαλίζεται από τους καταλόγους με τους παραλήπτες δώρων από τη Ζίμενς ή άλλες εταιρίες, είτε πρόκειται για πολιτικούς, για ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους η δημοσιογράφους, το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς από το διευθυντή του πολιτικού γραφείου ενός υπουργού, ήταν η αποδοχή γαμήλιου δώρου προς τον υπουργό από άγνωστο αποστολέα.

Δεύτερον, διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εμφανιζόμενος ως αποστολέας δεν είναι καθόλου άγνωστο όνομα. Χρήστος Καραβέλας. Ο μετά τον Χριστοφοράκο δεύτερος μεγάλος κοπανατζής πρωταγωνιστής του σκανδάλου της Ζίμενς. Τι στην ευχή, εκτός από σημειώματα με αιτήματα ψηφοφόρων, δεν διαβάζουν τίποτε άλλο εκεί στα πολιτικά γραφεία; Δεν τους έλεγε τίποτα το συγκεκριμένο όνομα, ώστε να θεωρήσουν το δέμα απαράδεκτο;

Τρίτον, διότι το συγκεκριμένο πολιτικό γραφείο έχει γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Άρα όφειλαν να είναι ιδιαιτέρως υποψιασμένοι.

Όταν έτσι λειτουργούν εκείνοι τους οποίους εμπιστεύονται οι πολιτικοί μας ταγοί ως αμεσότερους συνεργάτες τους, δεν απομένει παρα να επαναλάβω: Λυπάμαι, αλλά εγώ ανησυχώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου