Μας παίζουν μονότερμα

μας-παίζουν-μονότερμα-851206

Σε ποιον ανήκει αυτός ο «Οίκος Αξιολόγησης», οι Moody’ s, που κατέταξαν την ελληνική οικονομία στην κατηγορία “junk”, δηλαδή στα… σκουπίδια, ακριβώς την ώρα που τα ευρωπαϊκά ελεγκτικά όργανα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμούν ως θετικές τις ως τώρα προσπάθειες της Ελλάδας; Σε έναν από τους μεγαλύτερους κερδοσκόπους της οικουμένης. Τον μεγάλο παίκτη των διεθνών χρηματιστηρίων και των επιθετικών κεφαλαίων, τον Γουόρεν Μπάφετ.

Ένας Θεός ξέρει πόσα έχει στοιχηματίσει ο εν λόγω κύριος ποντάροντας στο σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και την κατάρρευση του ευρώ, που ουσιαστικά θα σήμαινε και το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τέλος κάθε απόπειρας αμφισβήτησης του αμερικανικού δολαρίου ως κυρίαρχου νομίσματος αναφοράς στις παγκόσμιες συναλλαγές.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τι σχεδιάζει και τι προσδοκά ο Μπάφετ και οι άλλοι κερδοσκόποι που είναι ταυτόχρονα και μεγαλομέτοχοι των περίφημων αμερικανικών οίκων αξιολόγησης. Το πρόβλημα είναι ότι πέρα από κάποιες φραστικές αντιδράσεις, η Ευρώπη δεν δείχνει να έχει τη διάθεση να προβάλει δυναμική αντίσταση σε τούτα τα δόλια σχέδια που υπηρετούν οι «πόρνες του χρήματος», τα «γκόλντεν μπόις» των «Οίκων», για λογαριασμό των πατρώνων τους.

Αυτοί οι οίκοι ζουν από τις συνδρομές που πληρώνουν όχι μόνον οι ανά τον κόσμο επενδυτές, αλλά και τα κράτη και οι τράπεζες. Κυρίως αυτά. Διότι «σκάνε» ετήσιες συνδρομές ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Αν λοιπόν είχαμε ισχυρή ευρωπαϊκή ηγεσία, αντί να περιορίζεται σε σχόλια για τον περίεργο ρόλο των οίκων αυτών, θα προχωρούσε στη μια και μοναδική απάντηση που τους χρειάζεται.

Να πάψουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι μεγάλοι οργανισμοί να χρυσώνουν αυτούς τους «οίκους» με τις συνδρομές τους. Και να διαθέσουν τα ίδια ή και πολύ λιγότερα χρήματα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου αξιολόγησης, που θα έχει διάφανη λειτουργία.

Όσο οι αντιδράσεις περιορίζονται στα λόγια, η ακόμη χειρότερα στα μισόλογα, τόσο αυτοί οι κύριοι που αξιολογούσαν τις φούσκες της Lehman Brothers και της AIG ως επενδυτικά… κελεπούρια, παρασύροντας στην καταστροφή εκατομμύρια αποταμιευτές, θα συνεχίζουν να μας παίζουν μονότερμα. Και να στέλνουν τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των άλλων ευρωπαίων στα… σκουπίδια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου