Πάλι καλά που το ομολογούν

πάλι-καλά-που-το-ομολογούν-777407

Oταν ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Eνωσης, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, διαπιστώνει πως υπάρχει έλλειμμα κοινωνικής πολίτικης στη λειτουργία της Eνωσης συνολικώς και ζητά από την Ευρώπη να γίνει «πιο κοινωνική», εμείς οι απλοί άνθρωποι, τι να πούμε;

Και δεν είναι μόνο ο Γιουνκέρ. Ακόμη και ο σκληρός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, μιλώντας κατά την διάρκεια τελετής, για την βράβευση του με το βραβείο Γκάσπερι, στο Μιλάνο, το ίδιο μήνυμα απέστειλε προς τους πολίτικους ηγέτες της Ένωσης: «Η Ευρωπαϊκή Eνωση πρέπει να γίνει πιο κοινωνική».

Μόνο που οι φωνές αυτές, αν και προέρχονται από τόσο ψηλά, περιβεβλημένες με το κύρος τέτοιων κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρώπης, μοιάζουν σαν να «βροντάνε στου κουφού την πόρτα». Και ο «κουφός» εν προκειμένω δεν είναι ο «σκληρός και ανελέητος Σόιμπλε», ως εκφραστής του πλέον αδυσώπητου μονεταρισμού. Oχι. Δεν είναι ένα πρόσωπο. Ούτε καν το σύστημα που τον περιβάλλει.

Το μέγα πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Eνωσης είναι η διαμόρφωση αυτής της τεράστιας και χρυσοπληρωμένης γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, η όποια, κατά κύριο λόγο, δεν εργάζεται για τα συμφέροντα των λαών, αλλά εκείνα των πολυεθνικών εταιριών, καθοδηγούμενη –και αναλόγως ανταμειβόμενη- από τα πανίσχυρα βιομηχανικά και εμπορικά λόμπι.

Η λειτουργία αυτών των μηχανισμών, ερήμην της θελήσεως των λαών, είναι αυτή που γεννά και εκτρέφει όχι μόνον τους «ευρωσκεπτικιστές», αλλά και τους ακραίους όλων των αποχρώσεων, κυρίως δε τους νοσταλγούς του φασισμού, ως δήθεν «λαϊκής απάντησης», σε μια «δικτατορία της Ευρωκρατίας», δηλαδή της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Από αυτή την άποψη, όσα στραβά και αν καταλογίζουμε καθημερινώς στην ελληνική κυβέρνηση, οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε κάτι ιδιαιτέρως θετικό για την προοπτική της Ευρώπης. Είναι μια δύναμη που διαμορφώνει τάσεις, οι όποιες μπορούν πράγματι να οδηγήσουν σε μια Ευρώπη με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία. Και η σύνοδος των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, την όποια συγκάλεσε ο κ. Τσίπας, είναι ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ότι επιτέλους το έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης της Ευρώπης, ομολογείται άνωθεν, είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Αλλά ο δρόμος θα είναι πολύ μακρύς.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου