Θα πάρετε κάτι πίσω;

θα-πάρετε-κάτι-πίσω-851206

Εκπληκτικό κράτος είμαστε. Εκπληκτικό κράτος διαμόρφωσαν με τους νόμους, τις αποφάσεις και τις πρακτικές τους οι πολιτικές μας ηγεσίες σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Η αρχή και το τέλος της οποίας σημαδεύονται από δυο χαρακτηριστικά και εύγλωττα περιστατικά. Που πιστοποιούν ότι ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα.

Στα πρώτα βήματα της μεταπολίτευσης, για να καθίσουν στο σκαμνί οι πρωταίτιοι της δικτατορίας, έπρεπε να κινηθεί ένας ιδιώτης, ο δικηγόρος Αλ. Λυκουρέζος, να κάνει μήνυση και έτσι να ξεκινήσει «η μητέρα όλων των δικών» της εποχής. Ενώ οι ένοχοι για το μεγαλύτερο εθνικό έγκλημα της μεταπολεμικής περιόδου, την προδοσία της Κύπρου, αυτοί που άνοιξαν την Κερκόπορτα στον Αττίλα, ποτέ δεν δικάστηκαν.

Το ίδιο βιώνουμε και σήμερα, τριάντα έξι χρόνια μετά. Στα τόσο εντόνως τρεκλίζοντα έσχατα βήματα της πνέουσας τα λοίσθια πλέον Μεταπολίτευσης. Για να απαγορευτεί η έξοδος και να κινηθεί δικαστική διαδικασία κατά του κυνικώς ομολογήσαντος ότι τα έπιανε από την Ζίμενς κ. Μαντέλη, έμελλε να έχουμε επανάληψη της ιστορίας.

Η διαδικασία δεν κινήθηκε αυτοβούλως, ούτε από πολιτική ούτε από δικαστική αυτενέργεια. Αλλά μετά από πρωτοβουλία ενός ιδιώτη. Του παλιού συναδέλφου Μάκη Γιομπαζολιά, διευθυντή του τηλεοπτικού σταθμού «EXTRA» και άριστου γνώστη των νομικών. Διαφορετικά σήμερα ο κ. Μαντέλης θα απολάμβανε γνήσιο χαβιάρι «μπελούγκα» με παγωμένη βότκα στο Αζερμπαϊτζάν.

Τουλάχιστον, τότε, είχαν την δικαιολογία ότι ελλόχευε ο κίνδυνος νέου πραξικοπήματος και ότι οι πολιτικοί δεν είχαν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του κράτους. Και επιτέλους επιβλήθηκαν ποινές που είχαν ως αποτέλεσμα κάποιοι να βγουν από τον Κορυδαλλό με νεκροφόρα. Τώρα ποια δικαιολογία μπορεί να σταθεί για το γεγονός ότι κανένας ένοχος των μεγάλων και πολλαπλών λεηλασιών, που μας οδήγησαν σε καθεστώς υποτέλειας, δεν έχει ακόμη καταστεί ούτε καν κατηγορούμενος;

Το ελάχιστο που αξιώνουν οι πολίτες δεν είναι το αν και πόσα χρόνια θα πάνε στην φυλακή οι ποικιλόχρωμοι Μαντέληδες. Αλλά το αν έχουμε κράτος και δικαιοσύνη ικανά να πάρουν πίσω έστω ένα μέρος από τα κλεμμένα. Από τις υπερτιμολογήσεις, τα καπέλα, που τα πληρώσαμε ακριβά ακριβώς για να έχουν την άνεση οι παντοειδείς Ζίμενς, να κάνουν… δωράκια εκατομμυρίων, σε όλους τους Μαντέληδες. Και για τα οποία τώρα μένουν χωρίς φάρμακα, ακόμη και χωρίς επαρκή ανθρώπινη σίτιση ανήμποροι να αντιδράσουν συνταξιούχοι και άνεργοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου