Κι αν… δεν σου κάτσει;

κι-αν-δεν-σου-κάτσει-851206

Φολέγανδρος 18.

Συμπαθέστατη, με τα ωραία της μάτια η κ. Γκερέκου. Αλλά θα γινόταν ακόμη συμπαθέστερη αν δεν κατέφευγε σε ανάξιες δικαιολογίες περί δραστηριοτήτων του συζύγου της πριν ακόμη τον γνωρίσει. Διότι το χρέος του γείτονα των παιδικών μου χρόνων Τόλη Βοσκόπουλου μπορεί να γεννήθηκε πράγματι «προ Άντζελας». Αλλά οι οχλήσεις της ΔΟΥ και οι ενέργειες του συζύγου της για την «εξάλειψή» του, έστω και με το επιχείρημα της… ανέχειας, συνεχίσθηκαν και επί των ημερών του κοινού τους βίου. Και της κοινής τους φορολογικής δήλωσης επίσης.

Απλώς και η κ. Γκερέκου ακολούθησε την τακτική που ακολουθούν μερικοί που ταλαντεύονται «απ’ την Κοκό και την Κική ποια να διαλέξω». Που αγαπούν τη δόξα του κοινοβουλευτικού βίου και της εξουσίας, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να… μισήσουν και το χρήμα. Και πορεύονται εφαρμόζοντας μια αντίθετη πρακτική από την γνωστή διαφήμιση του ΟΠΑΠ: Κι αν… δεν σου κάτσει η στραβή; Και αν δεν σε πιάσουν; Ή δεν σε… δώσουν;
 
Όταν συμβεί να τους πιάσουν επιστρατεύουν μια σειρά από δικολαβίστικα επιχειρήματα. Σαν αυτά που επιστράτευσαν αμφότερα τα μέλη του ζεύγους και οι δικηγόροι τους.
 
Το θέμα όμως δεν είναι οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης υπόθεσης. Άλλα το γενικότερο θέμα που αναδεικνύεται από αυτήν. Και αυτό είναι το πόσο διαδεδομένο είναι το σπορ της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής μεταξύ εκείνων που κατατάσσονται σε κάποιο «στερέωμα» αστέρων.
 
Χρόνια τώρα διαβάζουμε για πόσα χιλιάρικα καταδέχθηκε ο άλφα τραγουδιστής η ή βήτα βεντέτα που αναδείχθηκε από κάποια τηλεοπτική παραγωγή για να εμφανισθεί στο δείνα ξενυχτάδικο σε μια «πολιτιστική» εκδήλωση. Όπερ στη γλώσσα τους λέγεται «μια αρπαχτή στην επαρχία». Και όμως οι φορολογικές δηλώσεις πολλών από αυτούς είναι πιο φτωχές και από… συνταξιούχων.
 
Ποιος έκανε ποτέ διασταύρωση πληροφοριών για τα συμβόλαια αυτών «αστέρων», αλλά και τις πραγματικές αποδοχές ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών ή άλλων «επωνύμων»; Ποιος έκανε ποτέ διασταύρωση ανάμεσα στα έσοδα εξ ενοικίων που δηλώνουν μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, με τα ποσά που πράγματι ζητούσαν όταν έβαζαν τα ενοικιαστήρια ή τις αγγελίες, ακόμη και για προκλητικό «αέρα»;
 
Δυστυχώς η μόνη… τέχνη που έχουν μάθει οι εξουσιαστές μας είναι να πιάνουν τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς, τους μικροβιοτέχνες. Τα μικρά ψάρια. Τους καρχαρίες, είτε τους φοβούνται είτε… τους σέβονται. Διότι τα μεγάλα σαγόνια προκαλούν δέος. Μόνο το «κάρφωμα» τους πιάνει.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου