Ως πότε ο οβολός της χήρας;

ως-πότε-ο-οβολός-της-χήρας-851206

Φολέγανδρος 11.

Παράλληλες συνεντεύξεις έδιναν το βράδυ της Δευτέρας οι δύο από τους τρεις υπουργούς που έχουν φορτωθεί όλο το βάρος διαχείρισης της κρίσης. Όντας, αμφότεροι, εκείνοι που έχουν κυρίως το πιο δυσάρεστο έργο να ταυτίζουν το όνομα τους με όλες τις αλλαγές που αρχικώς μας παρουσίαζαν ως «οδυνηρές αλλά αναγκαίες και δίκαιες». Και τώρα αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι παραμένουν μεν «οδυνηρές αλλά αναγκαίες», πλην όμως καθόλου δίκαιες.

Δεν θα σταθώ στη συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου. Κυρίως διότι πολλές από τις ερωτήσεις ήταν έξω από τα προβλήματα και τον προβληματισμό των απλών ανθρώπων. Λες και εκείνοι που τις έκαναν ήταν εκπρόσωποι των τραπεζιτών η του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και η μόνη ανθρώπινη στιγμή ήταν όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίσθηκε και αυτός ως «θύμα» των αλλαγών, επειδή μειώθηκαν και οι δικές του αποδοχές και η σύνταξη της μητέρας του.

Και κανείς δεν του είπε «ναι, αλλά εσείς μπορείτε να αναπληρώσετε τις απώλειες, ενοικιάζοντας, για μερικά χιλιάρικα την… εβδομάδα», όπως είδαμε στο τεκμηριωμένο ρεπορτάζ που είχαν οι «Αποκαλύψεις», την πολυτελή έπαυλη σας στην Σέριφο. Ενώ ο συνταξιούχος που δεν έχει άλλη ακίνητη περιουσία πέρα από το σπιτάκι όπου ζει –αν δεν είναι στην τραγική θέση να πληρώνει και ενοίκιο- δεν έχει τέτοιες εναλλακτικές δυνατότητες.

Το πόσο «δίκαια» είναι όσα αποφασίσθηκαν, αναδείχθηκε κυρίως στην συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου, στην εκπομπή του κ. Πρετεντέρη. Όπου, απέναντι σε όσα διεκτραγωδούσαν δυο γυναίκες συνταξιούχοι, χωρίς υστερίες, με απλά λόγια, που συνιστούσαν πικρή περιγραφή της πραγματικότητας, αισθάνθηκε τόσο άσχημα, ώστε το μόνο που είπε ήταν: «Δυστυχώς δεν έχω να πω τίποτα σε αυτές τις γυναίκες».

Αν όμως εσείς που μας κυβερνάτε έχετε συγκροτημένο σχέδιο εξόδου, κάποια στιγμή, από τη σημερινή κατάντια του τόπου και την δυστυχία μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, έπρεπε κάτι να έχετε να πείτε. Σε πόσα τέρμινα θα αποκατασταθεί η μια κοινωνική αδικία και σε πόσα η άλλη. Δεν περίμεναν να ακούσουν ότι θα πάρετε πίσω τα άδικα μέτρα εδώ και τώρα.

Περίμεναν όμως, περιμένουμε όλοι να ακούσουμε, πόσο χρόνο θέλετε να βρείτε επιτέλους το χρήμα που υπάρχει. Και να το μαζέψετε από εκείνους που το έχουν. Ώστε να μην στηρίζεται η σωτηρία της πατρίδας μόνο στον οβολό της χήρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου