Οχλος εναντίον λαού

οχλος-εναντίον-λαού-851206

Εδώ που φτάσαμε, είναι να σταυροκοπιέσαι και να λες «και μη χειρότερα». Γιατί όταν ο όχλος και η ψυχολογία του κυριαρχούν, όλα τα χειρότερα είναι πιθανό να συμβούν.

 
Την Τετάρτη ο όχλος νίκησε τον λαό. Ένα λαό που συγκρότησε μια εντυπωσιακή ειρηνική διαμαρτυρία, διαδηλώνοντας σε μια φυσικότατη αντίδραση για τη θηλιά που σφίγγεται στο λαιμό του μεγαλύτερου μέρους των ανθρώπων της εργασίας και των απομάχων της.
 
Ο όχλος όμως είχε τη δίκη του δυναμική. Έστω και χωρίς ομοιογένεια. Συγκροτούμενος από ετερόκλητα στοιχεία. Από τη μια είχαμε ακροδεξιά μαζώματα, που ήθελαν να κάψουν τη Βουλή. Και από την άλλη τα ακροαριστερά νεφελώματα, με επικίνδυνη επίδραση στο χώρο μιας παραζαλισμένης από τα αδιέξοδα νεολαίας, που ήθελαν να κάψουν τα πάντα. Και κατάφεραν, λες και ήταν βαλτοί, να ακυρώσουν, να θέσουν σε δεύτερη μοίρα, τον συντεταγμένο λαό. Έτσι συμβαίνει πάντα. Από την εποχή του «άρον, άρον, σταύρωσον αυτόν».
 
Αυτή η ψυχολογία του όχλου, οδήγησε στη δολοφονια τριών αθώων ανθρώπων. Και ήταν τόσο ισχυρή ώστε να μπορούν κάποιοι να οργανώνουν επιχειρήσεις αποπληροφόρησης. Και ο όχλος να στρέφεται κατά των μέσων ενημέρωσης, επιχειρώντας να λιντσάρει δημοσιογράφους. Και να κάψει τα πυροσβεστικά, που έσπευδαν σε βοήθεια. Διότι «κείνοι που θέλαν το Κακό», αμόλησαν τη «φόλα» ότι τάχα ήταν ψεύτικο κατασκεύασμα των ΜΜΕ η είδηση για τον τραγικό θάνατο των τριών.
 
Ο όχλος και οι επιρρεπείς να μετάσχουν σ’ αυτόν θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το θέμα είναι τι κάνουν οι άλλοι. Αυτοί που υποτίθεται ότι είναι πιο υπεύθυνοι. Και δυστυχώς φοβάμαι ότι πολλοί θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον όχλο, άλλοι δημαγωγώντας για κομματικό όφελος και άλλοι αχρείως εμπορευόμενοι την αγανάκτηση του κόσμου.
 
Όταν για παράδειγμα ηλεκτρονική εφημερίδα με μεγάλη επισκεψιμότητα επιγράφει το ρεπορτάζ της με τον τίτλο «Οι πρώτοι νεκροί του ΔΝΤ», λες και ήρθε ο Στρος Καν και έβαλε –εν ψυχρώ και προσχεδιασμένα- την φωτιά στη «Marfin», πώς λειτουργεί αυτό σε δεκαοκτάχρονους κουκουλοφόρους, που ένας ολόκληρος συρφετός τους παρουσιάζει ως… ήρωες ιδεολόγους, ως πρότυπα, τον Ξηρό, τον Σεϊσίδη, τον Δημητράκη ή τον «επαναστάτη ληστή τραπεζών Γιώργο Βούτση»;  
 

Αν δεν θέλουμε να ζήσουμε τα χειρότερα, πρέπει, πρωτίστως, αυτούς που επωάζουν το αυγό του φιδιού να απομονώσουμε, περιφρονώντας την «ενημέρωσή» τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου