Γ.Π. Μασσαβέτας: Εσείς ποιό «μοντελάκι» προτιμάτε;

γ-π-μασσαβέτας-εσείς-ποιό-μοντελάκι-462736

Ο ένας μετά τον άλλο μας προετοιμάζουν για τον «Τιτανικό». Τη σύγκρουση με το παγόβουνο. Οχι επειδή δεν το βλέπουν, πλοίαρχοι και πηδαλιούχοι. Αλλά διότι, τινές εξ αυτών, για …ιδεολογικούς λόγους, δεν θέλουν να το αποφύγουν.

Δουλειά δεν έχουν, που τους χάνεις, που τους βρίσκεις, όλο σε κάποια εκπομπή. Οπως ο κ. Στρατουλης να μας προετοιμάζει, μέσω «Μέγκα», για το τι μας περιμένει. «Θα περάσουμε δύσκολα για μερικούς μήνες». Αλλά μας διαβεβαιώνει ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε καθαρίσει. Και αν δεν είναι μήνες, αλλά τραβήξει σε μάκρος η περιπέτεια, με το δελτίο τροφίμων που σχεδιάζει ο Λαπαβίτσας, άντε να τους ζητήσουμε τα ρέστα.

Διαφωνούν ως προς το ποιο μοντέλο πρέπει να ακολουθήσουμε. Αλλος συνιστά της Αργεντινής, άλλος της Ισλανδίας και ο Λαπαβίτσας να στηριχθούμε στους αγιατολάδες του Ιράν. Τόσο προοδευτική …αριστερή συμμαχία. Ιράν, Καμμένος και Ραχήλ. Σκίσε Μαρξ τα κιτάπια σου.

Το «μοντέλο Ισλανδίας», μια αποφασισμένη κυβέρνηση, θα μπορούσε να το ακολουθήσει πριν ο ΓΑΠ μας βάλει στο μνημόνιο, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Αμεση έξοδο από την ΟΝΕ, επιστροφή στη δραχμή και γενναία υποτίμηση, πραγματική κρατικοποίηση των τραπεζών και μονομερή διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Και τότε θα περνούσαμε δύσκολα. Αλλά τώρα θα είχαμε πια ανακάμψει.

Τώρα, μετά από πέντε χρόνια θυσιών, το χρέος μας αντί να μειωθεί έχει αυξηθεί υπερμέτρως. Χωρίς να σωθεί ο λαός. Με μόνους κερδισμένους τις «συστημικές τράπεζες». Και όλες οι κυβερνήσεις, μήδε της σημερινής εξαιρουμένης, πορεύθηκαν με στόχο την παραμονή στο ευρώ. Αλλά ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, μας ξεκαθαρίζει ότι το «μοντελάκι» τους δεν είναι για τα μέτρα μας:
«Φυσικά, η κρίση στην Ισλανδία έχει πολλές ομοιότητες με διάφορες άλλες οικονομικές κρίσεις στον κόσμο, όμως, από την άλλη, ήταν και μια ξεχωριστή περίπτωση. Γι’ αυτό και χρειάστηκε να ακολουθήσουμε ανορθόδοξες μεθόδους για να ξεφύγουμε από την κρίση, όπως τα capital controls. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και βρίσκεται κάτω από κοινό νόμισμα. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά, με την έννοια ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ενωσης, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που είχαμε εμείς».

Διότι απλώς δεν χωράνε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Και στο ευρώ και …Ισλανδία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου