Γιώργος Λαμπράκης:Πρεμιέρα για ένα μέτρο που διχάζει

γιώργος-λαμπράκηςπρεμιέρα-για-ένα-μέ-604188

Ενα κανονικό crash test για τις αντοχές της αγοράς, τις προθέσεις των καταναλωτών και τις διαθέσεις των εμποροϋπαλλήλων θα αποτελέσει η αυριανή πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Το νέο μέτρο που προβλέπει τη λειτουργία του συνόλου της αγοράς επτά Κυριακές το χρόνο, προκαλεί τις οξύτατες αντιδράσεις των εμπόρων, καθώς βέβαια και των εργαζομένων που θεωρούν ότι αφενός επιχειρείται να καταργηθεί η αργία της Κυριακής και αφετέρου χαρακτηρίζουν την επίμαχη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης σαν κερκόπορτα για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου της αγοράς, υπέρ των πολυεθνικών και κατά της μικρομεσαίας επιχείρησης η οποία καρκινοβατεί, έτσι κι αλλιώς, τα τελευταία χρόνια.

Οι εμποροϋπάλληλοι ετοιμάζονται για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς των καταστημάτων που θα λειτουργήσουν. Οι έμποροι από την πλευρά τους εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης. Από καιρό έχουν ξεκαθαρίσει ότι μια επιπλέον ημέρα λειτουργίας της αγοράς θα μοιράσει σε επτά ημέρες τον ισχνό τζίρο των προηγούμενων έξι και επιπρόσθετα θα τους επιβαρύνει με επιπλέον λειτουργικά έξοδα, στα οποία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και θα οδηγηθούν μοιραία στον αφανισμό. Καμία νέα θέση εργασίας δεν θα προκύψει από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές καθώς, σύμφωνα με τους εμπόρους, δεν πρόκειται να αυξηθεί η κίνηση σε μια αγορά που ψάχνει τους καταναλωτές με το τηλεσκόπιο. Από την άλλη, τα πολυκαταστήματα έχουν ήδη εξαγγείλει ότι θα λειτουργήσουν κανονικά και μάλιστα δελεάζουν τους καταναλωτές με επιπλέον προσφορές. Οι τελευταίοι είναι ο καθοριστικός παράγοντας στην υπόθεση και θα αποφασίσουν με τη στάση τους για την επιτυχία ή την αποτυχία του μέτρου. Διότι αν οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις κατακλυστούν από κόσμο, τότε θα σημαίνει ότι το μέτρο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν πάλι επαναληφθεί η γνωστή εικόνα της αγοράς με τους λιγοστούς πολίτες να κυκλοφορούν και τους ακόμη λιγότερους να αγοράζουν, τότε θα επιβεβαιωθούν απόλυτα οι εκτιμήσεις των εμπόρων που από καιρό διαμαρτύρονται και σε πόλεις όπως ο Βόλος, έχουν αποφασίσει με συντριπτική πλειοψηφία να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους πέρα από δύο Κυριακές το χρόνο. Οι εμποροϋπάλληλοι τέλος θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους με βάση τη συμμετοχή, πρωτίστως, στην απεργία και δευτερευόντως στην απεργιακή κινητοποίηση και τον σχεδιαζόμενο αποκλεισμό των καταστημάτων τα οποία θα λειτουργήσουν. Με δεδομένη την απροθυμία ή την αδυναμία συμμετοχής των εργαζομένων, για καθαρά οικονομικούς λόγους, στις κινητοποιήσεις που εξαγγέλλονται, οι διοργανωτές της αυριανής απεργίας θα περιμένουν με αγωνία το βαθμό ανταπόκρισης των συναδέλφων τους.

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια η αγορά θα μετρήσει τις αντοχές της για τη λειτουργία ή όχι των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Σε ότι αφορά στον εμπορικό σύλλογο, η ευλαβική τήρηση της απόφασης για το κλείσιμο των καταστημάτων, θα αποτελέσει βαρόμετρο για τη διοίκηση του συλλόγου που θα αποδείξει κατά πόσο μπορεί να πείσει τα μέλη να εφαρμόσουν μια απόφαση μείζονος σημασίας για τον κλάδο. Αν υπάρξουν «διαρροές» και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, τότε η προσπάθεια που γίνεται εδώ και μήνες θα έχει αποτύχει. Από τη στιγμή που δεν θα έχουν πειστεί οι ίδιοι οι έμποροι για τη μη αναγκαιότητα του μέτρου, πώς είναι δυνατόν να πειστούν οι καταναλωτές;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου