Ενα μικρό θαύμα σε ένα κράτος υπό κατάρρευση

ενα-μικρό-θαύμα-σε-ένα-κράτος-υπό-κατάρ-605496

Λύση σε ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας που αδυνατούσε ή αδιαφορούσε ή τέλος πάντων δεν είχε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσει το συντεταγμένο κράτος, κατάφερε να δώσει η ιδιωτική πρωτοβουλία που μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών ενέταξε σε πρόγραμμα δωρεάν σίτισης μαθητών πάνω από 300 δημοτικά σχολεία της χώρας.

Μεταξύ τους και το δημοτικό σχολείο Αλιβερίου, σε μια περιοχή με σημαντικές ιδιαιτερότητες και εκρηκτικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Εδώ και λίγες ημέρες οι μαθητές του σχολείου, παιδιά οικογενειών Ρομά στην πλειοψηφία τους, έχουν την τύχη να απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση ένα πλούσιο πρωινό που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορούσαν να τους προσφέρουν οι οικονομικά εξαθλιωμένοι γονείς τους. Ένας ιδιωτικός φορέας, το Ίδρυμα «Σταυρός Νιάρχος», χρηματοδοτεί τη συγκεκριμένη δράση, αποκαλύπτοντας έτσι τη γύμνια και την ανικανότητα των θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας να αντιμετωπίσουν προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τη σίτιση των μικρών μαθητών.

Σε πολλά σχολεία της χώρας, μεταξύ τους ορισμένα και στη Μαγνησία, έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια περιστατικά λιποθυμιών μαθητών από την ασιτία ή περιπτώσεις παιδιών που εκλιπαρούν στα διαλείμματα τους δασκάλους τους να τους δώσουν λίγα χρήματα για να αγοράσουν από το κυλικείο του σχολείου κάτι να φάνε. Η κατάσταση στο σπίτι είναι τραγική και οι οικογένειές τους, είτε αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας, είτε βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Τα αθώα θύματα των οδυνηρών συνεπειών των Μνημονιών στην Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια, είναι ασφαλώς τα παιδιά που σε ορισμένες περιπτώσεις στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη. Τα περιστατικά μικρών μαθητών που πάνε κάθε πρωί στο σχολείο νηστικοί είναι πολλά και παρά τις προσπάθειες κοινωνικών φορέων καθώς και της εκκλησίας, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας έχει εξαγγείλει τουλάχιστον τρεις φορές, από το 2011 μέχρι σήμερα, την υποτιθέμενη υλοποίηση προγραμμάτων δωρεάν σίτισης των μαθητών. Όπως συμβαίνει συνήθως στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, αυτές οι εξαγγελίες ουδέποτε έγιναν πράξη, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου μοιράζονταν στα παιδιά σάπια φρούτα και άλλα ακατάλληλα είδη διατροφής. Άθλιες καταστάσεις σε μια χώρα που καταρρέει και έχει απωλέσει κάθε έλεγχο στην αντιμετώπιση ακόμη και των πλέον ευαίσθητων ζητημάτων. Αλήθεια, ποιος ο λόγος ύπαρξης ενός δυσκίνητου, κοστοβόρου και ανεπαρκούς κρατικού μηχανισμού όταν αδυνατεί να εξασφαλίσει λίγο φαγητό για τους μικρούς μαθητές των σχολείων; Την εύλογη απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει η πρωτοβουλία των ιδιωτών που με αστραπιαίες αποφάσεις και ενέργειες έθεσαν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να σώσει ζωές, στην κυριολεξία.

Δεν περιγράφεται με λόγια η ικανοποίηση των δασκάλων του δημοτικού σχολείου Αλιβερίου όπου παρουσιάστηκε και επίσημα χθες το εν λόγω πρόγραμμα, με τη συμβολή του Μητροπολίτη Δημητριάδος να είναι καθοριστικής σημασίας. Πρόκειται σίγουρα για την κατάλληλη παρέμβαση, την κατάλληλη στιγμή, στον κατάλληλο χώρο. Ένα μικρό θαύμα που έχουν την τύχη να απολαμβάνουν οι μαθητές του σχολείου. Από την άλλη, ένα μεγαλοπρεπές χαστούκι στο πρόσωπο ενός ανάλγητου κράτους, που αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν μηχανές είσπραξης φόρων και χαρατσιών τη στιγμή που το ίδιο αδυνατεί ή ακόμη χειρότερα, αδιαφορεί να ανταποκριθεί έστω και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του απέναντι σε μια κοινωνία η οποία καρκινοβατεί και βλέπει να παιδιά της να λιποθυμούν από την πείνα στα προαύλια των σχολείων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου