Γιώργος Λαμπράκης:Τραπεζικές αυθαιρεσίες με τις ευλογίες των πολιτικών

γιώργος-λαμπράκηςτραπεζικές-αυθαιρ-624892

Ξεπέρασαν κάθε όριο τα περιστατικά τραπεζικών αυθαιρεσιών με θύματα χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους ακόμη και ανέργους που διαπίστωσαν εμβρόντητοι ότι οι τράπεζες έβαλαν χέρι στις πενιχρές καταθέσεις τους για να καλύψουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες ή την πληρωμή δόσεων δανείων.

Το προηγούμενο διάστημα η Ένωση Καταναλωτών Βόλου βομβαρδίστηκε, στην κυριολεξία, από καταγγελίες πολιτών που όταν επιχείρησαν να εισπράξουν το μισθό ή τη σύνταξη τους από την τράπεζα, είδαν ότι τα ποσά είχαν «κουρευτεί» ακόμη και κάτω από τα χίλια ευρώ, παρά τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Οι αθεόφοβοι δεν δίστασαν να βάλουν χέρι ακόμη και στο επίδομα ανεργίας πατέρα δύο ανήλικων παιδιών καθώς και στη διατροφή διαζευγμένης μητέρας! Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπήρξαν καταγγελίες στην Ένωση Καταναλωτών Βόλου που ενεργοποιήθηκε άμεσα και διασφάλισε όχι μόνο την επιστροφή των ποσών που κατασχέθηκαν αυθαίρετα, αλλά φρόντισε και για την επιβολή προστίμων ύψους αρκετών 100άδων χιλιάδων ευρώ στα τραπεζικά υποκαταστήματα που αδιαφόρησαν για το νόμο περί απαγόρευσης κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ. Βέβαια το συγκεκριμένο όριο είναι έτσι και αλλιώς χαμηλό, αλλά ακόμη και με αυτό το δεδομένο οι τράπεζες δεν διστάζουν να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες πρέπει να διεκδικούν την άμεση επιστροφή των ποσών που έχουν κατασχεθεί αυθαίρετα και να ενημερώνουν τις κατά τόπους ενώσεις καταναλωτών για τα περαιτέρω.

Πέρα από το συγκεκριμένο φαινόμενο και τις συνέπειές του σε οικογένειες που παλεύουν για να επιβιώσουν, αυτή η πρακτική των τραπεζικών ιδρυμάτων οδηγεί σε δύο συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για τις περιπτώσεις πελατών τους που διατηρούν κάποιους πενιχρούς λογαριασμούς μισθοδοσίας ή συντάξεων. Χωρίς να μπουν στη διαδικασία να εξετάσουν αν τα ποσά που κατάσχουν είναι απαραίτητα για να ζήσει μια οικογένεια, παρακρατούν χρήματα για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία ή για την εξόφληση δόσεων από στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια. Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά στη νοοτροπία του τραπεζικού συστήματος που αισθάνεται πως είναι στο απυρόβλητο και μπορεί ανενόχλητο να αυθαιρετεί εις βάρος πολιτών που βρίσκονται σε πραγματικό κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο. Η πρακτική τους είναι γνωστή και ουδέποτε αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από το νομοθετικό σύστημα της χώρας. Αφού πρώτα επιβάρυναν το δημόσιο χρέος με τα δεκάδες δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίησή τους, συνεχίζουν να κρατούν κλειστές τις κάνουλες της χορήγησης δανείων για να αναπνεύσει μια αγορά στεγνή από ρευστό. Τώρα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα για να δείξουν και σε όποιους αμφισβητούν την παντοδυναμία τους ότι μπορούν, αν το θελήσουν, να βάλουν χέρι στις οικονομίες του κοσμάκη. Δυστυχώς και για αυτό το καινούργιο φαινόμενο αυθαιρεσιών, έχουν λάβει τις ευλογίες του πολιτικού συστήματος που φρόντισε να τους δώσει με νόμο το δικαίωμα να κατάσχουν μισθούς και συντάξεις έτσι ώστε να εκπληρωθούν οι άθλιοι Μνημονιακοί στόχοι για τα φορολογικά έσοδα και το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα. Μπορεί ο νόμος να τους έδωσε αυτό το δικαίωμα, αλλά από την άλλη δεν τους τιμωρεί παραδειγματικά για να αποτρέψει την επανάληψη ανάλογων αυθαιρεσιών. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είτε θεωρούνται χάδι, είτε δεν πληρώνονται ποτέ, αφού κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει ένα απόλυτα στεγανοποιημένο σύστημα. Τα μεγάλα θύματα αυτού του καθεστώτος είναι και πάλι οι «συνήθεις ύποπτοι». Οι άνθρωποι δηλαδή που δεν έχουν περιθώρια αντίδρασης και που θεωρούνται απλά νούμερα στα προσχέδια των προϋπολογισμών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου