Γιώργος Λαμπράκης:SOS για το δημοτικό παντοπωλείο!

γιώργος-λαμπράκηςsos-για-το-δημοτικό-πα-638016

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία του Δημοτικού Παντοπωλείου Βόλου, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του δήμου, προσφέροντας καθοριστικής σημασίας βοήθεια σε 100άδες πολίτες με τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Εδώ και αρκετές ημέρες τα ράφια του αδειάζουν με ανεξέλεγκτους ρυθμούς, ενώ τα αποθέματα στις αποθήκες έχουν μειωθεί δραματικά. Η συγκεκριμένη δομή σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε με σκοπό την ουσιαστική στήριξη οικογενειών που αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμη και τα στοιχειώδη για το καθημερινό τραπέζι. Στα τρία σχεδόν χρόνια λειτουργίας του, το Δημοτικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί κάθε μήνα 100άδες οικογένειες και στέκεται στα πόδια του χάρις στο πνεύμα κοινωνικής ευαισθησίας που επιδεικνύουν φορείς, επιχειρήσεις και πάρα πολλοί ανώνυμοι πολίτες. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει γίνει δραματική. Σε αντίθεση με τις εικόνες του πρώτου διαστήματος λειτουργίας του, όταν τα ράφια ήταν γεμάτα από αγαθά, αυτές τις μέρες υπάρχει μείζον πρόβλημα, που θέτει εν αμφιβόλω την κάλυψη των αναγκών της περιοχής. Δύο είναι τα βασικά αίτια για την αποδυνάμωση του κοινωνικού παντοπωλείου. Από τη μια καταγράφεται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των οικογενειών που μια φορά το μήνα λαμβάνουν μια σειρά από προϊόντα πρώτης ανάγκης και από τη άλλη, παρατηρείται μείωση των προσφορών. Αυτή την εποχή εξυπηρετούνται σχεδόν 500 οικογένειες κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τουλάχιστον 2.500 με 3.000 άτομα εξαρτώνται άμεσα από τη συγκεκριμένη κοινωνική δομή. Σε ότι αφορά στη δεύτερη αιτία του προβλήματος, εκτιμάται ότι πάντα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο μειώνονται οι δωρεές σε ανάλογες προσπάθειες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βιωσιμότητα δομών όπως το δημοτικό παντοπωλείο.

Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έχει τη σχετική ευθύνη από τις αρχές του 2013, αποδίδει τη σημερινή κατάσταση και στο νέο σύστημα λειτουργίας του παντοπωλείου που υιοθετήθηκε και ισχύει από τις αρχές του χρόνου και αφορά στην αναλυτική καταγραφή όλων όσων πληρούν τα κριτήρια να λάβουν τρόφιμα. Έτσι, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, αυτό διασφαλίζει διαφάνεια και προστασία της αξιοπρέπειας των ωφελουμένων που λαμβάνουν τη σχετική βοήθεια κάθε μήνα ανελλιπώς. Είμαστε πάντως σε θέση να γνωρίζουμε ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση, που μέχρι πρότινος είχε την ευθύνη λειτουργίας του Δημοτικού Παντοπωλείου, εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για το νέο σύστημα και δεν κρύβει τη δυσφορία της για τα άδεια ράφια. Βέβαια το μείζον στο συγκεκριμένο θέμα δεν είναι η αντιπαράθεση μεταξύ των νυν και των πρώην εμπλεκόμενων μερών, αλλά η επίλυση του προβλήματος και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο δήμος λαμβάνοντας πριν από ενάμιση μήνα απόφαση για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού παντοπωλείου με 14.000 ευρώ, έτσι ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του, έως ότου εισέλθουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων, όπου η κοινωνική προσφορά κορυφώνεται. Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έπρεπε να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που κινείται με τους δικούς της ρυθμούς, ακόμη και για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως η συγκεκριμένη. Τελικά η έγκριση δόθηκε μόλις χθες και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί. Επειδή ωστόσο οι ανάγκες συνεχώς θα αυξάνονται και οι δωρεές δεν είναι ποτέ σίγουρο αν θα υπάρχουν την κατάλληλη στιγμή, απαιτείται καλύτερος σχεδιασμός και συμμετοχή στη συγκεκριμένη δομή, προσώπων με ουσιαστικές προτάσεις και πάνω από όλα με εμπειρία. Διαφορετικά τα ράφια μονίμως θα αδειάζουν και εκκλήσεις για βοήθεια θα ακούγονται όταν θα είναι πολύ αργά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου