Γιώργος Λαμπράκης:Ερχεται ο «ξαφνικός θάνατος» της καθαριότητας

γιώργος-λαμπράκηςερχεται-ο-ξαφνικό-643172

Μετά τον ξαφνικό εργασιακό θάνατο των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά φαίνεται πως ετοιμάζει ανάλογο τέλος και για τους εργαζομένους στην καθαριότητα των δήμων.

Οι αναφορές σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με άριστη πληροφόρηση και υψηλά ιστάμενες πηγές έχουν αρχίσει να πληθαίνουν ανησυχητικά, καλλιεργώντας το κλίμα για τις εξελίξεις που έρχονται. Όπως προκύπτει, συζητείται σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο η κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων και η εκχώρηση της σχετικής αρμοδιότητας στους ιδιώτες. Το πλέον ανησυχητικό όλων είναι πως ήδη έχει συγκροτηθεί η επιχειρηματολογία που θα αντικρούσει τις αντιδράσεις από μια τέτοια εξέλιξη. Επιχειρήματα του στυλ ότι: «η καθαριότητα με τη σημερινή της μορφή δεν είναι αποτελεσματική» ή ότι «όταν απεργούν οι εργαζόμενοι, οι πόλεις μετατρέπονται σε χωματερές», υπάρχουν ήδη στο επικοινωνιακό οπλοστάσιο της κυβέρνησης και είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν από τους συνήθης υπόπτους, δηλαδή τα γνωστά παπαγαλάκια που θα αναλάβουν τη βρώμικη δουλειά. Να διασύρουν και να αποδομήσουν στο μέγιστο βαθμό έναν ολόκληρο κλάδο εργαζομένων.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και προκύπτει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τις ατέλειωτες στρατιές των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να τεθούν εκτός νυμφώνος άλλοι 11.000 εργαζόμενοι και η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών θα προκύψει από τη δεξαμενή των δημοτικών υπαλλήλων. Για άλλη μια φορά η έλλειψη σχεδιασμού οδηγεί σε οριζόντιες αποφάσεις που καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση θα προκύψουν οδυνηρές συνέπειες για τους πολίτες από πιθανή ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Πρόκειται για ένα ολόκληρο σύστημα που ξεκινά από την αποκομιδή των σκουπιδιών και φτάνει μέχρι τον καθαρισμό των ακτών και την τεχνική υποστήριξη εκδηλώσεων του δήμου. Ο ιδιώτης που θα αναλάβει τη σχετική αρμοδιότητα, πως θα ανταποκριθεί σε όλο αυτό το φάσμα υποχρεώσεων; Και αν το κάνει ποιο θα είναι το τίμημα για τους πολίτες; Ήδη τα δημοτικά τέλη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και την ίδια στιγμή το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι αντιστρόφως ανάλογο, για τους γνωστούς λόγους. Περικοπές πόρων από τη μία και υποστελέχωση υπηρεσιών από την άλλη, έχουν αφήσει τον ενιαίο δήμο Βόλου με προσωπικό λιγότερο από την εποχή που η υπηρεσία καθαριότητας κάλυπτε τις ανάγκες μόνο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Άρα λοιπόν προκύπτει ένα μείζον ζήτημα σχετικά με το κόστος για τους δημότες από πιθανή ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Ένα επιπλέον επιχείρημα όσων μεθοδεύουν το συγκεκριμένο σχεδιασμό είναι ότι η σχέση δημοσιονομικού οφέλους και κόστους από την κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων κρίνεται συμφέρουσα, χωρίς ωστόσο να προκύπτουν συγκεκριμένα νούμερα και το πιο σημαντικό, δίχως να διασφαλίζονται οι εργασιακές και ασφαλιστικές συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων υπό τον ιδιώτη. Γιατί αν συμβεί ότι και σε περιπτώσεις όπως η φύλαξη και η καθαριότητα στα πανεπιστήμια, όπου υπάρχουν καταγγελίες για απλήρωτους εργαζόμενους και μισθούς των 400 ευρώ όταν καταβάλλονται, τότε συμφωνούμε ότι πρόκειται για μια ιδιαιτέρως συμφέρουσα προοπτική.

Απέναντι στο ενδεχόμενο να καταργηθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιτάξουν από τη μία, ένα διχασμένο συνδικαλιστικό κίνημα που σε κάθε ευκαιρία τρώει τις σάρκες του και από την άλλη, τη δεδομένη απροθυμία τους να μετάσχουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις μη αντέχοντας το οικονομικό τίμημα. Άρα λοιπόν το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση μιας απόφασης που θα καταστρέψει μερικές ακόμη χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου