Γιώργος Λαμπράκης: Ασκήσεις τακτικής και θέματα ουσίας

γιώργος-λαμπράκης-ασκήσεις-τακτικής-657587

Ονόματα και διευθύνσεις απαιτεί πλέον ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας από τον Υπουργό Υγείας που χθες έριξε μια ακόμη επικοινωνιακή βόμβα δημοσιοποιώντας γενικόλογα και αόριστα στοιχεία για περιπτώσεις γιατρών που συνεχίζουν να υπερσυνταγογραφούν και μάλιστα σε προκλητικό βαθμό.

Το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και γι’ αυτό οι Τροϊκανοί ήταν από την αρχή άτεγκτοι σε ότι αφορά στον περιορισμό του. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είχε αυτόν ακριβώς το σκοπό. Να προστατέψει τα ασφαλιστικά ταμεία από το «γιουρούσι» των προηγούμενων ετών. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να εντοπίζονται περιπτώσεις γιατρών που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους και τους κανόνες και συνεχίζουν να επιβαρύνουν το πολύπαθο ελληνικό δημόσιο με 100άδες χιλιάδες ευρώ έκαστος! Οι συγκεκριμένοι γιατροί είτε αδιαφορούν για τις συνέπειες των πράξεών τους, είτε πιστεύουν ότι το σύστημα δε θα τους εντοπίσει, είτε -και αυτό είναι το χειρότερο- αισθάνονται ότι τους προστατεύει κάποιος υψηλά ιστάμενος.

Κατά καιρούς οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας δημοσιοποιούσαν στοιχεία αναφορικά σε περιπτώσεις «κακών» γιατρών που υπερσυνταγογραφούν ή χορηγούν συνταγές ακόμη και σε πεθαμένους. Την ίδια τακτική εφαρμόζει και ο νέος υπουργός που φημίζεται για τα επικοινωνιακά του χαρίσματα. Έτσι λοιπόν έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις γιατρών, καθώς και στοιχεία αναφορικά στους πρωταθλητές νομούς στην υπερσυνταγογράφηση. Μεταξύ τους συγκαταλέγεται δυστυχώς και η Μαγνησία, η οποία έρχεται δεύτερη στη σχετική λίστα της ντροπής. Όμως ας εξετάσουμε καλύτερα τι ακριβώς μας επισημαίνει ο υπουργός. Ότι δηλαδή παρά την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας και τις οδυνηρές συνέπειες που έφεραν τα Μνημόνια στην καθημερινότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, ορισμένοι συνεχίζουν το πάρτι και εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν «τα αρπακτικά στο χώρο της υγείας» που είχαν περιγράψει οι προκάτοχοι του κ. Γεωργιάδη. Από τότε πέρασαν τουλάχιστον τρία χρόνια και στο μεταξύ ελάχιστα άλλαξαν. Για παράδειγμα, οι υπερσυνταγογραφήσεις συνεχίζονται και οι υπερβάσεις σε ότι αφορά στους στόχους του υπουργείου υγείας για την περιστολή των σχετικών δαπανών, εξακολουθούν να υφίστανται. Την ίδια στιγμή η ηγεσία του υπουργείου παραμένει εγκλωβισμένη σε μια τακτική διαπιστώσεων και δημιουργίας εντυπώσεων. Διότι πως αλλιώς να εξηγηθεί η συγκεκριμένη πολιτική; Ενώ ζητούνται ακόμη και μέσω των εισαγγελικών αρχών τα ονόματα των παραβατικών γιατρών, το υπουργείο Υγείας σφυρίζει αδιάφορα και κωλυσιεργεί σκόπιμα, επιδιώκοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο να διατηρηθεί αυτό το νοσηρό κλίμα όσο αποφασίζονται μέτρα τα οποία θα κάνουν ακόμη χειρότερο το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας. Την ίδια στιγμή, ένας ολόκληρος επιστημονικός κλάδος σπιλώνεται από μια μικρή -θέλουμε να πιστεύουμε- μειοψηφία γιατρών που λειτουργούν με αυτόν τρόπο.

Απαιτείται και μάλιστα τάχιστα, να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και να δοθούν στους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους τα στοιχεία των συγκεκριμένων γιατρών. Τα όργανα του κλάδου δηλώνουν αποφασισμένα να λάβουν δραστικά μέτρα για να απομονώσουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά όσους συναδέλφους τους πλήττουν τον ιατρικό κόσμο. Δυστυχώς δεν βλέπουμε, προς το παρόν, ανάλογη αποφασιστικότητα και από το υπουργείο Υγείας. Εκτός και αν επιδιώκει να παραμένει στην επικαιρότητα αυτό το νοσηρό κλίμα τη στιγμή που έρχεται τσουνάμι μέτρων όπως η φημολογούμενη διάλυση των πολυϊατρειών του ΙΚΑ (ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα), με ταυτόχρονη διαθεσιμότητα χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών πανελλαδικά!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου