Γιώργους Λαμπράκης:Ερχεται κοινωνική έκρηξη

γιώργους-λαμπράκηςερχεται-κοινωνικ-708739

Την κοινωνική έκρηξη που τρέμει η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι δε θα αποφύγει σε περίπτωση που υποκύψει στις πιέσεις των Τροϊκανών και απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Στο Βόλο δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η τοπική ένωση Καταναλωτών έδωσε πολλές σκληρές μάχες στο πλευρό δανειοληπτών που όχι μόνο δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους αλλά δεν είχαν καν τη δυνατότητα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των οικογενειών τους. Πολλές από αυτές τις μάχες ήταν επιτυχείς και οδήγησαν σε γενναίο κούρεμα τραπεζικών δανείων, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν κινδύνεψε δανειολήπτης να χάσει το σπίτι του. Περισσότερες από 2.500 περιπτώσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών χειρίστηκε και συνεχίζει να χειρίζεται η ένωση καταναλωτών Βόλου. Κατά συνέπεια γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο αριθμός των οικογενειών που δεν αποπληρώνουν κανονικά τα στεγαστικά τους δάνεια είναι πολύ μεγάλος και το κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει, μετά το Γενάρη του 2014, θα είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικό. Πρόκειται για περιπτώσεις οικογενειών όπου μέχρι και πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν τουλάχιστον δύο αξιοπρεπείς μισθούς και μπορούσαν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Πλέον στη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών είτε υπάρχουν άνεργοι, είτε εργαζόμενοι που έχουν υποστεί δραματικές περικοπές στις αποδοχές τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρώνονται για μήνες.

Δυστυχώς, το υπουργείο Οικονομικών δε δείχνει να συγκινείται και είναι έτοιμο να υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών. Μάλιστα ο τεχνοκράτης υπουργός δήλωσε κυνικά ότι αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί θα κινδυνέψουν οι τράπεζες. Δηλαδή, οι πολίτες καλούνται για άλλη μια φορά να θυσιαστούν για να σωθούν οι τράπεζες. Αρχικά έγινε η περίφημη ανακεφαλαιοποίηση και επιβαρύνθηκε το δημόσιο χρέος, δηλαδή όλοι εμείς, με περισσότερα από 36 δισ. ευρώ προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες και να αρχίσουν, υποτίθεται, να τροφοδοτούν και πάλι την αγορά με ρευστό. Βέβαια, έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό και οι τράπεζες συνεχίζουν να «σφυρίζουν» αδιάφορα.

Την ίδια στιγμή προκύπτει ζήτημα νέας «σωτηρίας» τους, μόνο που αυτή τη φορά το τίμημα για την κοινωνία θα είναι πολύ ακριβό, καθώς μπαίνει στο στόχαστρο η πρώτη κατοικία. Οι κυβερνώντες δείχνουν αποφασισμένοι να ξεπεράσουν και την τελευταία κόκκινη γραμμή και να πετάξουν στο δρόμο χιλιάδες συνανθρώπους μας. Εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση κινδυνεύουν περίπου 100 χιλιάδες σπίτια, ενώ αναλογικά στο Βόλο η εικόνα θα είναι εξίσου τραγική. Μετά από τις περικοπές μισθών και συντάξεων, μετά από την κατακρήμνιση του κοινωνικού κράτους και τη βίαιη ανατροπή του όποιου επιπέδου ζωής μας, έρχεται και το τελειωτικό χτύπημα που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά των αυτοκτονιών.

Τελευταία «ελπίδα» των πολιτών είναι οι αντιδρώντες Βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης που ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή μια τέτοια ρύθμιση. Προφανώς αγνοούν ότι εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο η Βουλή έχει διακοσμητικό ρόλο και όλες οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και προεδρικά διατάγματα. Εκτός και αν έχουν επιδοθεί σε ένα ακόμη άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι και κάνουν τους τζάμπα μάγκες, ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν κάποιες εντυπώσεις ενόψει των επερχόμενων Βουλευτικών εκλογών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου