Γιώργους Λαμπράκης:Οταν η νέα γενιά μας δείχνει το δρόμο

γιώργους-λαμπράκηςοταν-η-νέα-γενιά-μα-721264

Μαθήματα ωριμότητας, κοινωνικής ευαισθησίας και ορθολογικής σκέψης παραδίδουν οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων που ενώνουν τη φωνή τους μαζί με αυτή των καθηγητών τους, ενάντια στο επαίσχυντο πολυνομοσχέδιο.

Η άθλια απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που εν μια νυκτί πέταξε στο δρόμο χιλιάδες εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και άφησε ξεκρέμαστους τους μαθητές των ΕΠΑΛ της χώρας, πέρα από το αρχικό σοκ, προκάλεσε ένα μαζικό κύμα αντιδράσεων από τους λειτουργούς της εκπαίδευσης που βλέπουν ότι στο βωμό των περικοπών δαπανών και της ατέρμονης προσπάθειας να εξασφαλιστούν οι δόσεις των δανείων, δεν υπάρχει ο παραμικρός δισταγμός από την κυβέρνηση. Χωρίς σχεδιασμό, δίχως καμία πρόβλεψη για το μέλλον τόσων καθηγητών που εδώ και δεκαετίες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων, λαμβάνεται μια απόφαση που τους οδηγεί στο απόλυτο αδιέξοδο. Από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκονται χωρίς δουλειά και την ίδια στιγμή μένουν μετέωροι οι 10άδες χιλιάδες μαθητές των ΕΠΑΛ πανελλαδικά, που επέλεξαν το συγκεκριμένο κλάδο εκπαίδευσης, φιλοδοξώντας ότι θα βρουν το δικό τους δρόμο στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας. Τώρα διαπιστώνουν ότι τα όνειρά τους τινάζονται στον αέρα και το χειρότερο είναι ότι ουδείς γνωρίζει υπό ποιες προϋποθέσεις και συνθήκες θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Πολλά ακούγονται και ακόμη περισσότερα φημολογούνται, όπως για παράδειγμα ότι όσοι καθηγητές ειδικοτήτων απολύονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα επαναπροσληφθούν σαν ωρομίσθιοι από το Σεπτέμβρη. Δηλαδή, η μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας που είχαν μέχρι πρότινος μετατρέπεται σε προσωρινή απασχόληση, με ότι μπορεί να σημαίνει για το αποτέλεσμα της δουλείας τους. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για εκπαιδευτικούς που πρέπει μέσα από τη διδακτική διαδικασία να μεταδώσουν στα παιδιά τις γνώσεις τους και να δημιουργήσουν έτσι τους αυριανούς επαγγελματίες. Όλα αυτά ανατρέπονται και το σκηνικό που διαμορφώνεται παραπέμπει σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και διάλυσης, με πρώτα θύματα τους ίδιους τους μαθητές. Οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν πάντως τα νέα δεδομένα με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και ωριμότητα, στεκόμενοι στο πλευρό των δασκάλων τους και εξαπολύοντας τα πυρά τους κατά των κυβερνητικών αποφάσεων. Παρά τον αυθορμητισμό και τη χαλαρή διάθεση της ηλικίας, οι μαθητές των λυκείων έχουν διαπιστώσει ότι το μέλλον τους διαγράφεται σκοτεινό και ακανθώδες και γνωρίζουν πολύ καλά ποιος ευθύνεται για αυτό. Ενώνουν λοιπόν τη φωνή τους με όσους αγωνίζονται για να ανατραπεί ένα καθεστώς άδικων και παράλογων αποφάσεων, που όσο περνά ο καιρός λαμβάνουν ακόμη πιο σκληρή μορφή. Οι πρόσφατες αποφάσεις για οριζόντιες απολύσεις στους δήμους και στην τεχνολογική εκπαίδευση, παρά την προσπάθεια που γίνεται για να δικαιολογηθούν και να εξασφαλιστεί έτσι η ψήφισή τους από την ολομέλεια της Βουλής, δεν παύουν να αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα των προθέσεων μιας κυβέρνησης, η οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσει αν δεν γκρεμίσει προηγουμένως και τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα μας.

Η γκιλοτίνα των μέτρων που δεν έχουν σταματημό εδώ και τρία χρόνια, θα γίνει ακόμη πιο κοφτερή μετά το καλοκαίρι και όσοι πιστεύουν ότι δε θα έρθει και η δική τους σειρά, πλανώνται πλάνην οικτράν. Οι μαθητές το έχουν αντιληφθεί και έχουν αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσουν απέναντι σε πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας. Όταν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο ωριμότητας όλοι εμείς οι ενήλικες που αποφασίζουμε για αυτά τα παιδιά, τότε θα έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αλλάξουμε προς το καλύτερο την άθλια καθημερινότητά μας ανατρέποντας ένα ξεκάθαρο σχέδιο κοινωνικής γενοκτονίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου