Γιώργους Λαμπράκης:Ο γόρδιος δεσμός του επιμελητηρίου

γιώργους-λαμπράκηςο-γόρδιος-δεσμός-τ-722152

Περισσότερο συνέβαλε στο να μεγαλώσει η σύγχυση στο Επιμελητήριο Μαγνησίας παρά στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, η χθεσινή συνέντευξη τύπου του προέδρου με αφορμή τις πρωτοφανείς καταγγελίες για λήψη παράνομης απόφασης σχετικά με την οικονομική ενίσχυση της αναπτυξιακής εταιρείας, αλλά και για την ύπαρξη «λευκής» επιταγής, χωρίς ημερομηνία και αναγραφόμενο ποσό. Οι απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος, αφενός ήταν σε μεγάλο βαθμό απλή επανάληψη δηλώσεών του την προηγούμενη εβδομάδα και αφετέρου όταν οι δημοσιογράφοι ζήτησαν επιπλέον εξηγήσεις το κομφούζιο γενικεύτηκε και τα απορημένα βλέμματα κυριάρχησαν.

Δύο πράγματα συμβαίνουν. Ή το σύστημα διοίκησης και λειτουργίας του Επιμελητηρίου είναι τόσο δαιδαλώδες ή ο πρόεδρος δεν το έχει κατανοήσει πλήρως και αδυνατεί να το εξηγήσει στους δημοσιογράφους. Εκτός και αν οι τελευταίοι δε διαθέτουν την απαιτούμενη επαγγελματική επάρκεια για να κατανοήσουν όλα αυτά τα ήξεις αφίξεις. Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν έπεισε, ακόμη και τον πλέον καλοπροαίρετο, είναι το πώς γίνεται να εκδίδεται και να κυκλοφορεί μια λευκή επιταγή με την υπογραφή του προέδρου και όχι μόνο. Όσο και αν επέμεινε ο κ. Μπασδάνης ότι πρόκειται για μια διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπηρεσίες σε θέματα όπως η πληρωμή του προσωπικού, η γενική εντύπωση ήταν αρνητική, ενώ τροφοδοτείται ακόμη περισσότερο από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Βέβαια, πολλοί από όσους κατακρίνουν σήμερα τον πρόεδρο, ήταν αυτοί που τον στήριξαν ώστε να αναρριχηθεί στο τιμόνι του Επιμελητηρίου και τώρα δε χάνουν ευκαιρία ώστε να του τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια.

Χθες ο πρόεδρος άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησης, υπό προϋποθέσεις. Εφόσον δηλαδή συμφωνήσουν όλα τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και να θέσουν τους εαυτούς τους στη διάθεση του διοικητικού συμβουλίου θα ακολουθήσει και ό ίδιος καθώς, όπως ξεκαθάρισε, δε διακατέχεται από εμμονές εξουσίας ούτε θέλει να παραμένει γαντζωμένος στην καρέκλα ενός οργάνου που δεν μπορεί κατά την άποψη μας να λειτουργήσει. Γιατί αυτό συμβαίνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Η λειτουργία της διοίκησης του κορυφαίου οικονομικού φορέα της περιοχής γίνεται οριακά και μόνο σε θέματα υπηρεσιακού χαρακτήρα. Καμιά πρωτοβουλία για την ουσιαστική στήριξη της νεκρωμένης αγοράς. Ούτε ένα μέτρο υπέρ των μικρομεσαίων που αργοσβήνουν. Παντελής απουσία από ζητήματα επιβίωσης των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως αυτό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. Σε μια εποχή δηλαδή που τα μέλη του επιμελητηρίου έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ τον κύριο εκφραστή τους (στον οποίο ας σημειωθεί καταβάλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους), διαπιστώνουν ότι όχι μόνο δεν βρίσκεται στο πλευρό τους αλλά τα μέλη της διοίκησης αναλώνονται σε κοκορομαχίες.

Στο σημείο όπου έχουν φτάσει τα πράγματα, μια ενδεχομένη παραίτηση της διοικητικής επιτροπής και εκλογής νέας από τη διοίκηση, ίσως να αποτελούσε την αφορμή ώστε να αλλάξει το σημερινό νοσηρό κλίμα. Ο πρόεδρος που έχει δώσει δείγματα γραφής, τόσο σαν αιρετός όσο και ως ελεύθερος επαγγελματίας, πρέπει να αντιληφθεί ότι η εμπλοκή του ονόματός του σε καταγγελίες με «λευκές» επιταγές και παράτυπες αποφάσεις, κάνουν κακό στον ίδιο και στο προφίλ που καλλιεργεί με αφορμή και την έντονη φημολογία περί ενδιαφέροντός του να διεκδικήσει το χρίσμα του υποψηφίου δήμαρχου Βόλου. Πρωτίστως λοιπόν για το καλό του θεσμού και δευτερευόντως για προσωπικούς λόγους, όσοι έχουν την αίσθηση ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει, ας αποφασίσουν με παρρησία για τις επόμενες κινήσεις τους. Μόνο που αυτό πρέπει να γίνει τάχιστα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου