Γιώργους Λαμπράκης:Εν αναμονή του σχεδίου επιβίωσης του πανεπιστημίου

γιώργους-λαμπράκηςεν-αναμονή-του-σχε-723217

Προσπάθεια για την προβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με σκοπό την προσέλκυση νέων φοιτητών, ξεκίνησε από χθες η νέα πρυτανική αρχή δημοσιοποιώντας και ένα σχετικό τηλεοπτικό σποτ με το οποίο διαφημίζονται τα πλεονεκτήματα του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος και ζητείται από τους επιτυχόντες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων να προτάξουν τις σχολές του στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά αναμένονται έως και 2.500 νέοι φοιτητές, ενώ ουδείς γνωρίζει πως θα αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που δημιούργησε η ένταξη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τμημάτων του πρώην Πανεπιστημίου Ρούμελης.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να υφίστανται πολλά ερωτηματικά για τη χρηματοδότηση του ιδρύματος και τις οικονομικές του δυνατότητες. Ας μην ξεχνάμε ότι τον περασμένο χειμώνα τα χρέη κόντεψαν να πνίξουν το πανεπιστήμιο. Υπήρχαν περίοδοι κατά τις οποίες λίγο έλλειψε να διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ σε ορισμένες σχολές δεν υπήρχαν ούτε στοιχειώδεις υποδομές όπως η καθαριότητα. Με λίγα λόγια, θεωρούμε τουλάχιστον ανεξήγητο το γεγονός, ότι ενώ ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει τεράστια λειτουργικά προβλήματα, την ίδια στιγμή ξεκινά μια καμπάνια προβολής για την προσέλκυση νέων φοιτητών. Σε περίπτωση που από τον Οκτώβρη προκύψουν δυσάρεστες καταστάσεις και μείνουν ξεκρέμαστοι, χωρίς να ευθύνονται για αυτό, οι φοιτητές που καλούνται τώρα να προτιμήσουν το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;

Η νέα πρυτανική αρχή που εξελέγη, αφού πέρασε από χίλια κύματα η διαδικασία εκλογής της, δεν έχει παρουσιάσει στην τοπική κοινή γνώμη τις θέσεις, τις προτάσεις και το σχεδιασμό της για το μέλλον του ιδρύματος, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει σχεδόν ένα δίμηνο από την ανάδειξή της. Ακόμη και χθες που δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο για τους νέους φοιτητές, ο αρμόδιος αναπληρωτής πρύτανης δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε ζητήματα ουσίας όπως τα οικονομικά και ο τρόπος αντιμετώπισης ουσιωδών θεμάτων, όπως η επάρκεια σε διδακτικό προσωπικό αλλά και στοιχειωδών αναγκών όπως η καθαριότητα.

Μέχρι και πριν από λίγους μήνες στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τουλάχιστον σε ότι αφορά στις σχολές του Βόλου, υπήρχε μεγάλη αναστάτωση και σε αρκετά τμήματα το κλίμα ήταν τουλάχιστον εκρηκτικό. Συνεχείς καταλήψεις, αποχές, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις συνεδριάσεις των πρυτανικών αρχών, πορείες και καταγγελίες για ελλείψεις σε βασικούς τομείς λειτουργίας του ιδρύματος. Λίγο πριν το Πάσχα οι υπεύθυνοι της πολυτεχνικής σχολής εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για το μέλλον των τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Χωροτακτών και Μηχανικών Βιομηχανίας εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των εισακτέων από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, χωρίς να υπάρχουν ούτε οι κατάλληλες κτηριακές υποδομές ούτε το ανάλογο διδακτικό προσωπικό.

Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, χρόνια τώρα, προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του με προσωρινές λύσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια των Μνημονίων η κατάσταση έγινε στην κυριολεξία δραματική. Τάχιστα λοιπόν η νέα πρυτανική αρχή ας βγει από το καβούκι της και ας παρουσιάσει στην τοπική κοινωνία το σχέδιο της για το μέλλον του πανεπιστημίου. Εφόσον δώσει πειστικές απαντήσεις σε θέματα βιωσιμότητας και ομαλής χρηματοδότησης από την πολιτεία τότε μπορεί να απευθύνει κάλεσμα προς τους νέους φοιτητές.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο τιμόνι του ιδρύματος έχουν πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχουν αναλάβει και διαθέτουν τις ικανότητες και το κατάλληλο σχέδιο, όχι απλά για την επιβίωσή του αλλά για τη διατήρησή του στις πρώτες θέσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας μας. Περιμένουμε να το αποδείξουν με πράξεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου