Γιώργους Λαμπράκης:Οι βασικές αρχές και η οδυνηρή πραγματικότητα

γιώργους-λαμπράκηςοι-βασικές-αρχές-κ-723581

Ενα κρίσιμο 10ήμερο για τα θέματα του νερού, μετά και τις καταγγελίες των τελευταίων μηνών περί ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ, είναι αυτό που άρχισε από χθες. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης του δήμου Βόλου, που έπειτα από τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής και των φαινομένων ακραίου εθνικισμού, συγκαλείται για να συζητήσει το μείζον θέμα της διαχείρισης του νερού.

Καταρχήν, το γεγονός και μόνο ότι θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι η δημοτική αρχή και οι εκπρόσωποι κατοίκων του Πηλίου που μέχρι και πριν από λίγο καιρό βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση, αποτελεί ένα θετικό στοιχείο και προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να προκύψει μια κοινή συνισταμένη σε ένα ζήτημα που αφορά στην ίδια την επιβίωση μας. Βέβαια, οι δύο πλευρές λίγα 24ώρα πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής φρόντισαν δείξουν πόσο λίγο εμπιστεύεται η μία την άλλη. Οι κάτοικοι διοργάνωσαν ανοικτή εκδήλωση προκειμένου να υπάρξει μια κοινή γραμμή ενόψει της προαναφερόμενης συνεδρίασης. Λίγες ώρες πριν, ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ παρουσίαζε σε συνέντευξη τύπου την εισήγηση του στην επιτροπή διαβούλευσης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα διαφυλαχθεί ο θεσμικός χαρακτήρας της και πως δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν ακρότητες, εννοώντας προφανώς το κλίμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο όπου εξαγριωμένοι κάτοικοι περιοχών που συνενώθηκαν με το δήμο Βόλου μετέτρεψαν τη συνεδρίαση σε χάβρα Ιουδαίων.

Στην εισήγηση του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ υπάρχουν 10 σημεία αναφορικά στις βασικές αρχές της επιχείρησης για την ύδρευση, την αποχέτευση, τις πολιτικές για το νερό, την τιμολόγηση, τα έργα που έχουν σχεδιαστεί κ.α. Αν δούμε ένα προς ένα τα σημεία αυτά, θα διαπιστώσουμε ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από τα λόγια και πως ο δρόμος που έχει να διανύσει η επιχείρηση προκειμένου να κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη των πολιτών είναι μακρύς.

Πρώτα από όλα, θα πρέπει με επιχειρήματα και πράξεις να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Για την εικόνα της ΔΕΥΑΜΒ, μπορεί να υποστηρίζει η παρούσα διοίκηση ότι δεν έχει καμία σχέση με τα κακέκτυπα του παρελθόντος σε ότι αφορά στα ζητήματα διαφάνειας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο εξακολουθούν να προκύπτουν καταγγελίες για κακοδιαχείριση και αδικαιολόγητες σπατάλες. Σε ότι αφορά στα ζητήματα ισότιμης αντιμετώπισης των πολιτών, ποιος αμφιβάλει ότι τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη συνεχίζουν να μην αντιμετωπίζονται ισότιμα οι καταναλωτές του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και οι καταναλωτές των χωριών που συνενώθηκαν με τον ενιαίο δήμο; Στα θέματα επάρκειας ποιοτικών υδάτων και ορθολογικής διαχείρισης των υφιστάμενων αποθεμάτων δεν αρκούν οι διαπιστώσεις και οι ανακοινώσεις για εξοικονόμηση νερού μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά απαιτείται να υλοποιηθούν επιτέλους σχεδιασμοί και έργα που συνεχώς εξαγγέλλονται και ουδέποτε υλοποιούνται. Για το θέμα της χλωρίωσης των δεξαμενών στα χωριά, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε εκτενέστερα καθώς όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα αναγκαίο κακό που δεν μπορεί να αποφευχθεί όσο λειτουργούν οι υφιστάμενες υποδομές. Οι δεσμεύσεις για την άρδευση μένει να υλοποιηθούν, όπως και ο σχεδιασμός για την αποχέτευση και τη διαχείριση της λυματολάσπης. Σε ότι αφορά στην τιμολόγηση, ενώ ακούγονται υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό του συστήματος και διαφανείς και δίκαιες χρεώσεις, οι καταναλωτές συνεχίζουν να λαμβάνουν εξωφρενικούς λογαριασμούς.

Ο δρόμος μέχρι την επίτευξη του στόχου για μια αξιόπιστη και σύγχρονη επιχείρηση ύδρευσης είναι ακόμη μακρύς. Η διοίκηση ας στρωθεί στη δουλειά για να παρουσιάσει αποτελέσματα που δε θα μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου